Noin 4,5 km Kokkolan keskusta koilliseen Perhonjoen entisellä rantatörmällä, noin 250 m:n etäisyydellä joesta ja noin 50 m Vitsarin koulusta pohjoiseen, Vitsarin maantien itäpuolella. Paikka on ympäristöstään hieman korkeammalle kohoava pieni mäki. Maasto laskee kohteesta melko jyrkästi pohjoiseen ja itään Perhojoelle päin. Kohteen muodostelma, kivivalli, rajautuu koillis- ja kaakkoislaidalla viereisen omakotitalon tonttiin.
Venäläiset sotilaat rakensivat vallin tykkiasemakseen Suomen sodan aikana 15.-29.9.1808.6 Kaukon sillalla käytiin vähäisiä taisteluita, mutta niillä oli suuri merkitys Ruotsi-Suomen armeijalle, jonka pääjoukoille löytyi vetäytymistie. Taistelu käytiin tykistötaisteluna.
Valli on kooltaan noin 22 x 5 m, enimmillään noin 1,5 m korkea ja koostuu lähinnä kivistä. Muodostelma on luode-kaakkosuuntainen. Vallin kaakkoispää rajautuu noin 2 m halkaisijaltaan olevaan maakiveen. Vallissa on kolme syvennystä, joihin oli sijoitettu tykit. Keskimmäinen syvennys on suurin, noin 3 m leveä ja 0, 8 m syvä. Vallin lounais-luoteissivulla on joitakin paikoiltaan alas vyöryneitä kiviä. Koillis-kaakkoissivu on jyrkkä ja hyvin säilynyt. Muodostelman päällä kasvaa eri ikäisiä puita ja pintakasvillisuutena lähinnä turpasmaista heinää. Päältä on kaadettu joskus isojakin puita, mistä on merkkinä pohjoisimmassa syvennyksessä lahonnut kanto. Vallin päälle on pystytetty muistokivi, johon on kaiverrettu vuosiluku 1808.
Vallista etelään on noin 10 m halkaisijaltaan oleva kuoppa. On mahdollista, että kohdalta on otettu aikoinaan kiviä vallin rakentamiseen. Välittömästi vallin kaakkoispään eteläpuolella on melko säännöllinen kulmikas syvennys, joka on noin 4 m halkaisijaltaan. Jyrkät reunat viittaavat lähihistoriassa syntyneeseen muodostelmaan.
Perimätiedon mukaan itään päin laskevalla rinteellä olisi Suomen sodan aikaisia ”hautapoteroita”. |