Kohde sijaitsee Kokkolan keskustasta n. 5 km luoteeseen Vanhan satamanlahden luoteisrannalla, merenrantaan johtavan Harrbådantien varrella. Alue on tasaista hiekkakangasmaastoa, jossa mänty on valtapuuna. Tien yli kulkee luontopolku, joka kiertää vallien pohjoispuolelta. Vallit sijaitsevat metsässä. Kaavasuunnittelualueen raja kulkee muinaisjäännösalueen halki.
Kohteessa on neljä vallia. Valli 2 sijaitsee tien länsipuolella ja muut tien itäpuolella.
Vuonna 2007 suoritetussa inventoinnissa löytyi kaksi uutta vallia (vallit 3 ja 4).
Valli 1. Noin 40 x 7 m ja n. 1,5 m korkea. Lähes luode-kaakko-suuntainen. Rakenne koostuu kivistä ja maasta. Rakenteessa käytetyt isot kivet ovat hyvin näkyvissä vallin luoteispäässä. Vallin länsisivulla, sen kyljessä, on kaksi syvennystä, jotka on mahdollisesti kaivettu Krimin sodan aikana tykkiasemia varten. Välittömästi vallin pohjoispuolella on pieni mäki.
Valli 2. Noin 50 m valli 1:stä länteen. Noin 20 x 6 m ja enimmillään noin 2 m korkea. Rakenne on luode-kaakkosuuntainen.
Valli 3. Sijaitsee pienen kallioalueen eteläpuolella. Noin 20 x 7 m ja noin 1,3 m korkea. Lähes pohjois-eteläsuuntainen. Vallissa on neljä syvennystä, jotka ovat todennäköisesti kaivettu tykkiasemia varten. Rakenteen päällä kasvaa isohkoja mäntyjä.
Valli 4. Noin 18 x 8 m ja 1 m:n korkuinen. Luode-kaakkosuuntainen. Rakenteen koilliskaakkoisreunaa sivuaa kapea, noin 0,3 m syvä kaivanto. Rakenteessa on kaksi isoa kuoppaa. Vallin luoteispää on rakenteeltaan epäselvä. Muodostelman länsipuolelta on otettu maata, ilmeisesti melko lähihistoriassa.
Muiden Kokkolassa säilyneiden Krimin sodan aikaisten puolustusrakennelmien tapaan myös Harrbådantien vallit rakennettiin vasta vuoden 1854 Halkokarin kahakan jälkeen. Seuraavana vuonna käytiin ns. Davidsbergin taistelu, jolloin ainakin yhdessä Harrbådantien valleista sijaitsi yksi tykki. Vallien etäisyys toisistaan on niin pieni, että niiden välillä on ollut kuulo- ja mahdollisesti myös näköyhteys. |