Tervahauta Rokuan kansallispuiston laajennusosan pohjoisosassa, Kirvesjärven koillisrannalla polun varressa. Maaperä on hiekkaa ja metsä noin 70-vuotiasta mäntymetsää. Tervahauta on halkaisijaltaan noin 15 m ja melko jyrkkä. Haudan päällä kasvaa noin 50-vuotiasta mäntyä. Haudasta 10 metriä länteen on noin 2,8 m x 3,5 m kokoinen noin 1 m syvä kuoppa, luultavasti haudan vartijan asumuksen sija.
Haudan pohjoispuolella on kaksi kaivantoa. Toisen koko on 4,5 m x 7 m, syvyys 1 m ja toisen 3 m x 1,5 m syvyys 1 m. Mahdollisesti kyseessä on hautapirtin jäänteet. Kaivannoissa ei havaittu huuhtoutumiskerrosta. Peruskartalla on tervahautamerkki noin 100 m idempänä.
2020:
Ympäristön kuvaus
Kirvesniemi on kuivahkoa kangasta, jossa kasvaa yli 100-vuotiaita mäntyjä. Maaperä on hiekkaa. Tervahauta on Kirvesniemen lounaisreunalla ja heti sen eteläpuolella kulkee polku. Tervahaudan päällä kasvaa runsaammin puita ja katajaa ympäristöön verrattuna siinä kasvaa runsaammin puita.
Kuvaus
Tervahaudan halkaisija ulkoreunalta ulkoreunalle mitattuna on noin 20 metriä. Tervahaudan reunat ovat paikoittain hieman epäselvät ja tervahaudan sisäosa ei ole kauttaaltaan selkeän laakea. Ainakin haudan pohjoispuolta tarkastellessa vaikuttaisi siltä, että tervahaudassa olisi kaksi sisäkkäistä rakennetta. Halssikaivanto erottuu selkeänä ojamaisena kaivantona myös
haudan sisäpuolella sinne hieman reunalta laskien. Haudasta ulos se taas vaikuttaa laskevan ainakin kahdessa tasossa, tai hieman portaittain ja suhteellisen pitkästi. Aivan retkeilypolun vieressä eli haudan eteläpuolella on selkeäreunainen, mahdollisesti hautaan liittymätön kaivanto.
Tervahaudan pohjoispuolella on kaksi kaivantoa. Suurempi kaivanto on pohjoisempi ja pienempi kaivanto on heti sen eteläpuolella, tervahaudan pohjoispuolella. Suurempi painanne/kaivanto hahmotettiin nyt hieman eri laajuisena kuin edellisessä inventoinnissa, noin 5,5 x 3,5 metrin kokoisena. Vuoden 2020 inventoinnissa ei havaittu vuoden 2007 raportissa mainittua kuoppaa tervahaudan länsipuolella. |