Saivikkalan kylän kantatilat ovat olleet levittäytyneinä pitkin Vaalimaanjoen jokivartta, nykyisen Miehikkälän kuntakeskuksen ympärillä Savanjärven lounais- ja luoteispuolella. Maisema on kuntakeskustaa lukuun ottamatta säilyttänyt vanhakantaisen luonteensa, kylän asutus sijaitsee edelleen peltojen ympäröimillä kumpareilla. Miehikkälän vanhimman asutuksen katsotaan keskittyneen juuri Saivikkalaan, nykyiseen Suur-Miehikkälään ja Hurttalan-Hauhian alueelle. Vuoden 1551 maakirjassa Saivikkalan ja Hurttalan yhteiseksi taloluvuksi on merkitty 23; kylät kuuluivat Miehikkälän nautakuntaan. Kirkollisissa asiakirjoissa kylien yhteiseksi taloluvuksi on merkitty jopa 35. Tuolloin kylässä asuivat mm. Haapainen, Taari, Sickar ja Parkoin –nimiset isännät. (Kaukiainen 1970: 95,102).
Saivikkalan kylän vanhoilla tonteilla sijaitsee nykyisin maatilojen asuin- ja talousrakennuksia; osin ne ovat rakentamattomia. Alueella on todennäköisesti säilynyt myös aikaisempien asutusvaiheiden jäännöksiä.
Kalliolla mäen päällä havaittiin vuoden 2019 inventoinnissa kiviröykkiö ja kivilinjoja, jotka voivat liittyä tontin varhaisempaan rakennuskantaan tai tontin raivaamiseen rakennuksia, laitumia, peltoja ja tietä varten. Erilaisia kivilinjoja ja mahdollisten kiviperustusten jäännöksiä havaittiin myös Ukkolan mäen länsi- ja keskiosassa.
Ukkolan kivilinjojen sijainti ja luonne kertovat niiden liittyvän maan raivaamiseen peltoja, rakennuksia ja tielinjoja varten. Osa linjoista voi liittyä myös tilusten ja tonttien välisiin vanhoihin rajoihin tai kivien päälle perustettuihin rakennuksiin. Osa kivistä oli halkaisijaltaan 1 metrin kokoluokkaa, muutamat suurempiakin ja useimmissa kivilinjoissa oli joitakin muita kiviä vähemmän sammaloituneita kiviä, mikä kertoo kiviä kootun samalle linjalle pidemmän ajan kuluessa. Linjoja on mahdoton ajoittaa tarkasti ilman laajempia maasto- ja arkistotutkimuksia, mutta suurin osa niistä vaikuttaa liittyvän Ukkolan mäen vanhaan rakennuskantaan ja tonttijakoon, laidunten aitauksiin, ja tielinjojen raivauksiin. |