Kohde sijaitsee Valkeisjärvestä noin 400 metriä luoteeseen, Lestijärveltä Kinnulaan kulkevan tien etelä-/lounaispuolella, Lestijärven eteläpäädystä noin 4,6 km etelään. Alue on suhteellisen tasaista hiekkaista mäntykangasta.
Tarkastuksessa alueella paikannettiin GPS:llä yhteensä 70 kuoppaa tai painannetta, kaikkiaan noin 1,5 kilometrin matkalla. Kuoppia voi alueella olla vielä enemmänkin, mutta aika ei riittänyt enää laajemman alueen läpikäyntiin. Paikalla on pyyntikuoppaketju, joka kulkee lähes itä-länsisuuntaisesti tai loivasti kaakkois-luoteissuuntaisesti. Kuopat muodostavat lähestulkoon kaksi selvää rinnakkaista jonoa. Kohde sijaitsee Pillesnevan pohjoispuolella, ja kuopat sijaitsevat nevan pohjoisreunaa myötäillen. Neva on mitä ilmeisemmin ollut aiemmin järvi. Mahdollisesti kuoppia on aikoinaan tuhoutunut jonkin verran Lestijärvi-Kinnula välistä tietä tehtäessä.
Kinnulankankaan kuopat ovat melko homogeenisia, halkaisijaltaan keskimäärin noin 3 metriä, muodoltaan pyöreähköjä ja noin 0,5 m syvyisiä matalia painanteita. Vallia ei kuopissa ollut tai se erottui heikosti. Tarkastuksessa jotkut kuopat kairattiin maanäytekairalla. Huuhtoutumiskerros kuopan reunalla ja parin metrin päässä sen reunasta oli pääosin sama, vaihdellen eri kuoppien kesken 2-5 cm välillä. Turpeen alla oli myös hiiltä ja huuhtoutumiskerroksessa näkyi selvä musta väri tai raitoja ja läikkiä, ja joissakin tapauksissa tämä näkyi myös rikastumiskerroksessa, jossa hiekkakin oli palosta punertavaa. Muutamissa tapauksissa värjäytyneisyys/palojälkisyys oli selvemmin havaittavaa kuoppien keskiosissa. Yhdessä kuopassa musta palokerros oli niin vahva, että on syytä epäillä kyseessä olevan sysikuoppa. Yhden kuopan reunalla oli kaksi huuhtoutumiskerrosta, joten se on kaivettu auki uudestaan. Koska palojälkisyys ei rajoittunut vain kuoppiin, selittyy se todennäköisesti turvepalolla. Kuopat näyttivät sijaitsevan riveissä ja ovat ihmisen tekemiä ja osaa on voitu käyttää uudestaan muussa tarkoituksessa. Kuopat liittynevät todennäköisesti historiallisella ajalla tehtyyn pyyntiin, mutta voivat olla myös esihistoriallisia. Alueella oli myös muutamia halkaisijaltaan alle metrin kuoppia sekä suurempia selviä kotitarvesoranottoja.
Myrskyssä v. 2011 kaatui muinaisjäännösalueella kahdella metsäkuviolla miltei koko puusto. Myrskytuhojen korjauksen jälkeen tehtiin kuvioilla kevytäestys, vaikka muinaisjäännösalue on Sutigisissä rajattu. Kuopista 16 oli kevyesti äestetty. |