Ensimmäinen maininta Lyöttilästä on vuoden 1458 rajatuomiossa, jossa Pietari Lyötti vahvisti maa-alueitaan. Lyöttilä on todennäköisesti perustettu jo 1300-luvulla, vaikka uudisasukas Pietari Lyöttiä onkin pidetty aikaisemmin kylän varsinaisena perustajana. Asutuksen on esitetty levinneen Lyöttilään Niemenkylästä eli nykyisen kirkonkylän tienoilta (Halila 1939:63; Kepsu 1981:91; Mukula ja Mäkelä 1977:555–558.) Vuonna 1539 kylässä oli jo 12 talonpoikaistaloa ja yksi rälssin lampuotitila, Kurjala. 1500-luvun lopulla kylä köyhtyi ja autioitui, jolloin isoja osia Lyöttilästä joutui pappilan ja kruunun haltuun. 1600-luvun puolella autiotilat saivat jälleen uusia omistajia. (Halila 1939:63–64, 128, 137–138, 239.)
Lyöttilän Kylänmäki sijaitsee peltojen ympäröimällä korkealla mäellä Pellinginselän itäpuolella. Kasvillisuus on alueen lounais- ja keskiosassa enimmäkseen lehtokasvillisuutta, mutta se muuttuu koillisosassa mäntykankaaksi. Alueella kasvaa runsaasti tummaa tulikukkaa. Mäen lounaisreunalla on suurehko sorakuoppa. Kylänmäen päällä on nykyisin useita kesämökkitontteja, jotka noudattelevat vuoden 1783 kartassa (g 140 8/1-4) näkyviä kapeita tonttirajoja. Alueen kaakkoisosassa maantien vieressä on vanha autioitunut tila ja myös mäen poikki kulkevan tien molemmilla puolilla on muutama autioitunut tontti.
Mökkitonttien väleissä on paikoin rakentamattomia alueita, joissa on nähtävissä useita vanhojen rakenteiden jäännöksiä. Kylänmäen luoteisosassa Kylänmäentien kaakkoispuolella on pusikossa näkyvissä useita erikokoisia painanteita, kuoppia ja kumpuja, joista osa on todennäköisesti uuninpohjia, kellareita ja rakennuksenjäännöksiä. Myös Kylänmäen keskiosassa on säilynyt kivijalkoja ja muita rakenteita. Lisäksi Pietari Lyötin muistomerkin kohdalla on kolme uuninpohjaa ja kaksi kivijalkaa uuninperustuksineen sekä kellarikuoppia. Tästä hieman itään on maantien vieressä myös kaksi kivijalkaa ja syvälle maahan kaivettu kellari, jossa on suurista laakakivistä tehty katto.
Kylänmäellä havaittiin yli 20 maanpäälle näkyvää rakennetta ja on todennäköistä, että niitä on säilynyt myös maanpinnan alapuolella. Rakennustenjäännöksiä on voinut säilyä myös nykyisillä kesämökkitonteilla. |