Varhaisin maininta Vuolenkoskesta on vuodelta 1472, jolloin vuolenkoskelainen mies sai sakkotuomion rajanylityksestä. Kylää on pidetty yhtenä Iiitin vanhimmista ja sen on epäilty syntyneen viimeistään 1200-luvulla. Vuolenkoski on ollut Iitin myöhäiskeskiaikaisista kylistä suurin ja sen on arveltu olleen Koskenniskan emäkylä. Vuoden 1539 maakirjan mukaan kylässä on ollut jo 20 taloa. 1500-luvun loppupuolella taloluku on vähentynyt tilojen yhdistämisestä johtuen ja se on laskenut reiluun kymmeneen. Kato- ja sotavuosien jälkeen Vuolenkoskessa oli vuonna 1606 yhdeksän autiotilaluetteloihin merkittyä taloa, mutta taloluku alkoi jälleen nousta 1600-luvun kuluessa ja ennen isoavihaa kylässä oli jo 21 taloa. Isonjaon aikoihin Vuolenkosken Vanhankylän asutus oli asettunut kahteen rykelmään. Näistä toinen on sijainnut nykyisen seuraintalon tienoilla ja toinen Vuolenkosken nykyisen keskustan kohdalla. (Alanen ja Kepsu 1989: 223; Halila 1939: 66, 151–152; Kepsu 1981: 191.)
Vuolenkosken nykyinen keskusta on täyteen rakennettu, eikä paikalla ole todennäköisesti säilynyt vanhempien rakennusten jäännöksiä. Myös seuraintalon eli entisen kansakoulun tienoo on lähes kokonaan rakennettua, mutta seuraintalon etelä- ja länsipuolella on kuitenkin säilynyt kapea peltoalue, jossa on voinut säilyä myös vanhempia rakenteita. Pellolla oli nähtävissä punasavikeramiikkaa ja savikuonaa sekä myös tiiltä. Lisäksi alueella oli muutamia palaneita kiviä, jotka voisivat olla peräisin jostain rakenteesta, kuten esimerkiksi liedestä. Löytöjen esiintymisalue oli melko tasainen. Pellon vieressä olevalla autioituneella tontilla sekä sen vieressä olevassa peltorinteessä on myös voinut säilyä rakenteidenjäännöksiä. Alueen poikki vievän tien laidalla kasvoi tummaa tulikukkaa, joka saattaa merkitä, että paikalla on ollut asutusta jo rautakauden lopulla tai keskiajan alussa.
Skapat: 11.11.2008 Senaste förändring: 12.12.2017
Undersökningar
Katja Vuoristo inventering 2008
Anmärkningar: Iitin historiallisen ajan inventointi 2008.
Skapat: 16.12.2008
Den nedladdningsbara filen kan innehålla bilder, kartor eller annat innehåll som är upphovsskyddat. Filens upphovsrätt hör till rapportens upphovsman och till övriga i rapporten nämnda aktörer. För vidare bearbetning av materialet bör tillstånd erhållas av innehavaren av upphovsrätten.