Varhaisimmat maininnat Inkerilästä ovat 1500-luvulta. Vuoden 1543 maakirjan mukaan kylässä on ollut tuolloin yksi talo, mutta 1550–1560-luvuilla talojen määrä on noussut jo kuuteen. Isoajakoa edeltävä asutus on ollut 1700-luvulla hajaantunut neljään eri paikkaan: Maunolle, Korjankylään, Mettä-Rämään sekä Kohopäähän. Kylän vanhin asutus on todennäköisesti sijainnut Hangasjärven länsirannalla sijaitsevassa Maunossa, josta ainakin Korjan ja Mettä-Rämän asukkaat ovat mahdollisesti kotoisin. Maunoa onkin kutsuttu Vanhaksikyläksi ja Rasinmäen ja Harjulan talojen välisestä pellosta on käytetty Vanhankylänpelto-nimeä. (Kepsu 1990: 254–257; Suomen asutus 1560-luvulla: 205.)
Vanhin yksityiskohtainen kartta Maunosta on vasta vuosien 1834–1840 isojakokartta. Siihen on merkitty nykyisen Peltolan kohdalle Korjan tontti ja Harjulan kohdalle Maunolle kaksi tonttia, joista toinen on melko pieni. Harjulan ja Rasinmäen väliin, peltojen keskelle on merkitty kaksi Kukkolaan kuuluvaa tonttimaata. (g25 17/6-17.)
Kukkolan tontit ovat autioituneet ja ne erottuvat maastossa osittain niittymäisinä alueina tai kallioisina paikoin puita ja heinää kasvavina alueina. Niiden ympärillä on peltoa. Paikalla on näkyvissä useampien rakenteiden jäännöksiä, joista kaksi kivettyä uuninpohjaa sijaitsevat isojakokartassa pohjoisemmaksi merkityllä tontilla. Eteläisemmällä tontilla on näkyvissä vähintään kolme kivijalkaa. Lisäksi etelässä kulkevan kylätien vieressä on niittymäisellä alueella harvahko kivijalka, jonka lounaiskulmassa on uuninpohja. Samalla paikalla on myös muutamia kivirivejä, jotka saattavat kuulua johonkin rakennuksenpohjaan. Kukkolan tonttien ympäristössä on todennäköisesti säilynyt enemmänkin vanhojen rakenteiden jäännöksiä, niitä on voinut olla myös pellon kohdalla.
Skapat: 13.11.2008 Senaste förändring: 14.1.2009
Undersökningar
Katja Vuoristo inventering 2008
Anmärkningar: Valkealan historiallisen ajan inventointi 2008.
Skapat: 16.12.2008
Den nedladdningsbara filen kan innehålla bilder, kartor eller annat innehåll som är upphovsskyddat. Filens upphovsrätt hör till rapportens upphovsman och till övriga i rapporten nämnda aktörer. För vidare bearbetning av materialet bör tillstånd erhållas av innehavaren av upphovsrätten.