Kohde sijaitsee Iin kirkosta noin 4 kilometriä itäkaakkoon, rautatiesillasta noin 1,3 kilometriä etelään, Liesojasta noin 600 metriä luoteeseen, rautatien itäpuolella. Isokankaan laella on havaittavissa runsaasti ihmisen toiminnasta kertovia ilmiöitä, joista osa olisi mahdollista tulkita esihistoriallisiksi, mutta jotka voivat myös kokonaisuudessaan selittyä varsin moderneilla toiminnoilla.
Lakialueen korkeimmat osat ovat liki kauttaaltaan pääosin pienehköistä, miehennostannaisista kivistä koostuvaa rakkakivikkoa. Laella on sijainnut kolmiomittaustorni, joka on lahottuaan kaatunut kivirakan päälle. Kolmiomittaustornin hirsien tueksi on tornia rakennettaessa kasattu kiviröykköitä, jotka puurakenteiden tuhouduttua tulevat erehdyttävästi muistuttamaan esihistoriallisia kivialtomuksia.
Kolmiomittaustornin rakenteisiin liittyvien latomusten lisäksi rakassa on useissa paikoissa havaittavissa kivirakenteita, jotka selvästi ovat ihmiskätten tekoa, mutta joiden ajoitus jää epäselväksi. Rakassa on ihmisen kaivamia kuoppia sekä tarkoituksellisesti koottuja kiviröykkiöitä. Lisäksi havaittiin, että yhden rakkaan kaivetun kuopan pohjalla oli isketty kvartsia, ilmiselvästi rakan pinnalla olevasta suuresta kvartsikimpaleesta työstettyä. Iskoksissa oli kuitenkin epäilyttävän vähän sammalta ja jäkälää, ja hyvin pieniäkin iskoksia oli aivan rakan pinnalla. Nämä seikat antavat aiheen olettaa, että kvartsin työstö ei ole esihistoriallisena aikana tapahtunutta.
Isokankaan laella voidaan nähdä olleen vähintäänkin historiallista merkistystä, josta kolmiomittaustornin rakenteet edelleen muistuttavat. Kohteeseen liittyy lisäksi alueellisesti huomattavia luonnonhistoriallisia arvoja - kyseessä on inventoinnissa läpikäydyn alueen kenties huomattavin jokseenkin luonnontilassa säilynyt rantakivikko. Täysin ei voidan sulkea pois myöskään kohteeseen kohdistuneen esihistoriallisen aktiviteetin mahdollisuutta. |