Ensimmäisen maailmansodan aikainen puolustusasema, joka sijaitsee kahdella kallioharjanteella Kettulan tilan länsipuolella. Varustukset on rakennettu mäkien länsi- ja etelärinteille sekä huipuille. Jyrkillä kalliorinteillä kasvaa sekametsää. Kokkokallion pohjoisosassa on kiviaita, joku kulkee linnoitteiden poikki.
Pääosin kallioon louhittuja taistelu- ja yhdyshautoja. Hautojen yläosat on kasattu louhituista kivistä. Maahan kaivetut haudat ovat jääneet osin keskeneräisiksi. Valmiiksi tehtyjen hautojen leveys on 1,5 m ja syvyys 1,5 m. Hautojen kokonaispituus on 1 km. Torjuntasuuntina ovat etelä, lounas, länsi ja luode. Taisteluhaudat on rakennettu pääsääntöisesti kahteen linjaan, joista ulompi kulkee mäkien juurella ja taaempi siitä 25 – 50 m itään, mäkien laella. Taisteluhautoja on rinteessä useassa kohdassa kuitenkin kolmessa ja lounaisosassa jopa neljässä tasossa.
Kohteen lounaisosassa on kaksi vierekkäistä, kallioon louhittua tuliaseman kuoppaa, joista itäisempi (P= 6770796, I= 3470691, ks. alakohde) on kooltaan 2,5 x 3 m ja syvyydeltään 1,5 m. Siitä johtaa leveä hauta aseman takana olevaan taisteluhautaan. Aseman ampumasektorin keskisuunta on 160º. Edellisestä 10 m luoteeseen on 2,5 x 3 m kokoinen kuoppa, jonka syvyys on 2 m. Kuopan torjuntasuunnan puoleinen seinä on vain 0,6 m korkea. Asemasta johtaa 1,5 m leveä yhdyshauta taisteluhautaan. Ampumasektorin keskisuunta on 200º. Kohteen pohjoisosassa, kallion töyräällä on 1 x 3 m kokoinen matala kuoppa (P= 6771028, I= 3470690, ks. alakohde). Mahdollisen tuliaseman torjuntasuunta on 215º.
Suojahuoneen kuoppia on kolme. Näistä yksi on kaivettu maahan ja se on jäänyt keskeneräiseksi. Yhden kuopan seinät on vahvistettu ladotuilla kivillä. Kolmas suojahuone on varustettu kahdella sisäänkäynnillä. Kohteen kaakkoiskulmassa on kallion juurella 5 x 10 m kokoinen kuoppa, jonka kaksi sivua muodostaa kallioseinämä ja kolmannen 1,5 m korkea maavalli. Sisäänkäynnin leveys on 3,5 m. Kuopassa on sijainnut paikallisen asukkaan isän kertoman mukaan linnoitustöiden aikana paja, jossa on mm. teroitettu työkaluja.
Sammakkolamminvuori, Kokkokallio ja Kettulanvuori (mj-rek: 1000012930, 1000012931 ja 1000012932) muodostavat harvinaisen hyvin säilyneen linnoitekokonaisuuden. Alueella voi hahmottaa selkeän kuvan ensimmäisen maailmansodan aikaisesta kenttälinnoitusjärjestelmästä. Alueen puolustusasemat ovat hyvässä kunnossa ja niiden yhteydessä on useita erilaisia linnoituslaitteita. Rakennustyöt ovat jääneet vähäisiltä osin keskeneräisiksi. Tämän johdosta alueella pystyy hahmottamaan eri valmistumisasteelle jääneitä linnoituslaitteita ja myös ajan rakennusmenetelmiä ja työjärjestyksiä.
Kohteen rajausta on tarkennettu laserkeilausaineiston perusteella 04/2017. |