Kohde sijaitsee Suur-Pellingin pohjoisosissa Sandholmenin kärjessä. Perimätiedon mukaan Sandholmenissa on ollut hautausmaa ja sieltä on löytynyt luita (esim. Allardt 1925: 58; Borgå Sockens historia. Till freden I Nystad. Söderströms & Co Förlagsaktiebolag. Mercators Tryckeri Aktiebolag).
Vuonna 1990 entisen Tirmo-Storpellinge -lautan rantautumispaikan tienoolta on löytynyt ihmiskallo ja sen yhteydessä korrodoituneita rautakappaleita, joiden korroosioissa näkyy vielä puunsyyjälkiä. Rautakappaleet ovat ilmeisesti nauloja tai tappeja ja viittavaat paikalle haudatun vainajia ainakin joissakin tapauksissa myös jonkinlaissa puusta tehdyissä arkuissa.
Kohde on nykyisellään pääosin tuhoutunut venetankkauspaikan uudistustöissä. Ranta on keskeiseltä löytöpaikalta päällystetty kivilouheella. Maanpintaa on lisäksi kuorittu ja tasoitettu sekä asvaltoitu. Kunnostustyöt vaikuttavat tuoreilta, 2000-luvun aikana tehdyiltä. Löytöpaikkaa tai hautausmaata ei voi enää tarkasti paikantaa.
Sandholmenin lisäksi luita on paikallistiedon mukaan löydetty myös vastapäätä olevasta Siperholmenista (nyk. Siparholmen). Lisäksi tietoja luulöydöistä on Korssundsholmenin Skajesta. Lähin kaivauksin tutkittu hautausmaa sijaitsee Sandhomenista länteen Suur-Pellingin saaressa Hagnäsissä (Hagnäs Kyrkogård).
Suomenlahdella Suomen eteläisen rannikon saarilta on jonkin verran mainintoja hautausmaista tai luulöydöistä esimerkiksi Kirkkonummen ja Kotkan seudulla Porvoon lisäksi. Hautausmaiden käyttöaika ja tarkka sijainti on useissa tapauksissa tuntematon. Niiden synty ja käyttö liittynee toisaalta merenkulkuun ja toisaalta paikalliseen saaristossa asuneeseen väestöön.
Inventointi 2013:
Suur-Pellingin saaren pohjoisosassa
Kohde sijaitsee Suur-Pellingin pohjoisosissa Sandholmenin kärjessä. Perimätiedon mukaan Sandholmenissa on ollut hautausmaa ja sieltä on löytynyt luita (Allardt 1925: 58). Sandholmenista on lastattu hiekkaa 1900- luvun alussa ja tällöin on löytynyt ”pitkien miesten” luita. Paikan on arveltu olevan mm. isonvihan aikainen ruttohautausmaa (Weckman 1995: 100-101).
Vuonna 1990 entisen Tirmo-Storpellinge -lautan rantautumispaikan tienoolta on löytynyt ihmiskallo ja sen yhteydessä korrodoituneita rautakappaleita, joiden korroosioissa näkyy vielä puunsyyjälkiä. Rautakappaleet ovat ilmeisesti nauloja tai tappeja ja viittavaat paikalle haudatun vainajia ainakin joissakin tapauksissa myös puuarkuissa. Tämä kohde on nykyisellään pääosin tuhoutunut, sillä paikalla on venetankkauspaikka ja maastoa on muokattu sen vuoksi voimakkaasti.
On mahdollista, että Sandholmenissa on toinenkin hautapaikka, sillä vanhemmat tiedot viittaavat ennemminkin niemen eteläosassa olevaan alueeseen, jossa on suuria hiekkakuoppia ja siten todennäköisemmin sijainnut hiekan lastauspaikka. Myös Weckmanin artikkelien karttamerkki viittaa tälle seudulle, jossa myös on ollut satamatoimintaa. Tämän kertomuksen koordinaatit viittaavat tähän kohteeseen. Nykyisellään alue on teollisuusaluetta
Skapat: 10.7.2009 Senaste förändring: 10.2.2015
Undersökningar
Päivi Maaranen besiktning 2009
Anmärkningar: Raportin liitteinä ovat Torsten Edgrenin vuonna 1999 tekemä selvitys kallon löytymisolosuhteista ja Päivi Maarasen kuvaus löydöstä.
Skapat: 10.7.2009
Petro Pesonen - Laija Simponen inventering 2013
Skapat: 1.8.2014 Senaste förändring: 3.10.2014
Den nedladdningsbara filen kan innehålla bilder, kartor eller annat innehåll som är upphovsskyddat. Filens upphovsrätt hör till rapportens upphovsman och till övriga i rapporten nämnda aktörer. För vidare bearbetning av materialet bör tillstånd erhållas av innehavaren av upphovsrätten.