Kohde sijaitsee Kirkonmäen lounaisosassa alueelle vievän tien molemmin puolin. Osa alueesta on kerrostaloalueen pihamaata, mutta osa on luonnontilassa olevaa mäntyjä ja nuoria lehtipuita kasvavaa hiekkarinnettä ja sen lakea. Alueen luoteispuolella on sijainnut pyhän Nikolaoksen kirkko. Alueella on ollut ns. väliaikainen hautausmaa.
1800-luvun lopulla Tuusulassa alettiin tiedostaa, ettei alueen varuskunnassa ollut omaa ortodoksista hautausmaata. Vanha hautausmaa oli tullut täyteen ja ortodokseja oli jouduttu hautaamaan luterilaisille hautausmaille. Alkuun, Pyhän Nikolaoksen kirkon valmistuttua vuonna 1900, otettiin väliaikaiseksi hautapaikaksi kirkon eteläpuolinen alue ja vuonna 1902 osoitettiin uusi alue kirkon ja jalkaväen ampumaradan väliseltä alueelta. Vaikka uusi hautausmaa otettiinkin käyttöön heti seuraavana vuonna, jatkui hautaaminen Kirkonmäelle aina 1920-luvulle saakka, kunnes kirkon toiminta Hyrylässä lakkasi. Hautakiviä on poistettu alueelta 1930-luvulta alkaen ja kun varuskunta-alueen henkilökunnalle rakennettiin paikalle vuosina 1959–60 asuintaloja, siirrettiin hautakiviä vielä lisää pois. (Lehtonen 1991: 35–37.) Alueelta kerrotaan löytyneen maankaivun, mm. salaojitusten, yhteydessä luita.
Paikalla näkyy edelleenkin hiekkaharjun päällä 11 pohjois-eteläsuuntaista hautamaista painannetta, jotka voivat olla vanhoja hautoja. Hautausmaa on todennäköisesti säilynyt paikalla osittain, myös kerrostaloalueen väliin jäävällä piha-alueella on saattanut säilyä hautoja.
Koetutkimuksissa 2012 selvisi, että Kirkonmäen hautausmaa näyttäisi tulleen tyhjennetyksi, kun hautausmaa on jäänyt pois käytöstä ja paikalle on rakennettu kerrostaloja. Joitakin satunnaisia hautoja on saattanut jäädä nykyisille pihamaille. Paikalta aikaisemmin todetut hautamaiset painanteet näyttäisivätkin liittyvän 1900-luvun taisteluihin, johon kuuluvat myös Kirkonmäellä sijaitsevat taistelukaivannot ja useat poterot. Lisäksi mäen päällä todettiin kolme betonista pilaria, jotka liittynevät alueen puolustustarkoituksiin |