Kohde sijaitsee Tuusulanjoen itäpuolella olevien peltojen laidalla Hyryläntien varrella. Paikalla on ollut asutusta viimeistään 1500-luvun alkupuolelta lähtien, jolloin Tuusulanjoen itäpuolista Ruotsinkylän osaa (Yffiosby, Övjosby) verotettiin erikseen. Övjosbyssä oli vuonna 1553 neljä täysveroa ja yhdeksän eri miehen nimellä osoitetut viljelmät. Tilukset kuuluivat tuolloin ilmeisesti Ruotsinkylän länsipuolen ja Lahelan suurtalollisille. (Sarkamo 1983: 307.) Övjosbyn talot ovat sijainneet 1700-luvulla Hyrylään vievän tien molemmin puolin. Väfvarsin tila on ollut taloista pohjoisimpana. (Mha B49 4/12–16.)
Ruotsinkylää koskevat ensimmäiset maininnat kirjallisissa lähteissä ajoittuvat 1400-luvulle. Vuonna 1543 Ruotsinkylässä oli jo 11 ja Övjosbyssä 10 taloa. Kun kylän molemmat puolet lasketaan yhteen, oli Ruotsinkylä tuolloin Tuusulan suurin kylä. Vuoden 1543 jälkeen Övjosby ei esiinny enää erikseen veroluetteloissa. (Sarkamo 1983: 78–90.)
Övjosbyn alue on edelleen asuttua ja osa taloista on uusia, mutta paikalla on myös vanhaa rakennuskantaa sekä asuintalojen väliin jääviä peltoalueita. Vanhin nykyisistä taloista lienee Väfvars, jonka päärakennus on vuodelta 1887. Talo on tuolloin rakennettu tilan ohitse vievästä Hyryläntiestä kauemmas mäen rinteeseen. Aikaisempi, todennäköisesti 1820-luvulla purettu päärakennus on sijainnut aivan tien vieressä (Härö 1988: 113). Paikalla on nähtävissä talousrakennusten luoteispuolella n. 8 x 7 m kokoinen luonnonkivistä koostuva harvahko kivijalka. Kivet ovat sammalen peittämiä ja niiden päällä kasvaa vaahteroita. Myös talousrakennusten eteläpuolella (osittain nykyisellä hevoslaitumella) on jäännöksiä mahdollisesti neljästä päällekkäisestä tai vierekkäisestä rakennuksesta. Osa kivijaloista on kokonaan luonnonkivistä, mutta osassa on myös lohkottuja kiviä. Paikalla on myös mahdollisesti jossain rakennuksessa käytettyä kivensekaista betonia. Lisäksi alueella on nähtävissä kaksi kivettyä uuninpohjaa. Väfvarsin vanha päärakennus ja sitä ennen tilan lampuotitilana olleen Sandbackan rakennukset ovat luultavasti sijainneet kyseisessä kohdassa.
Väfvarsin tilan rakennustenpohjat ovat ainoat Övjosbyn maanpäälle näkyvät rakenteet, mutta alueen keskivaiheilla olevalla kapealla peltotilkulla näkyi mm. vihreää tasolasia sekä punasavikeramiikkaa ja liitupiipunpaloja. On todennäköistä, että vanhaan kylätonttiin liittyviä rakenteita ja kulttuurikerroksia on säilynyt ainakin peltoalueilla.
Kohteen itäosassa sijaitsevalla pellolla tehtiin pintapoiminta syksyllä 2021. Pellon lounaisossa havaittiin keskittymä pajakuonaa. Muita löytöjä olivat kaksi piikiven kappaletta, suolalasitettu astian kappale, punasavikeramiikkaa sekä posliinia ja fajanssia. Muinaisjäännösalueen ulkopuolelta suunnilleen kohdasta P=6694585,1 ja I=388398,0 (ETRS TM35 FIN), noin korkeudelta 43 mmpy, löytyi lastumaisen ohut piikivi-iskos. |