Kohde sijaitsee Ristikivenmäen eteläosan hiekanottoalueella. Paikalla on sijainnut Hosionsuon rajakivi, joka erotti neljä kylää: Lahelan, Nahkelan, Siippoon ja Rusutjärven. Rajakivi mainitaan kirjallisissa lähteissä 1500-luvulla, mutta sen alkuperäisestä sijainnista on käyty kiistaa jo maanmittari Broteruksen saapuessa seudulle vuonna 1700. Rusutjärveläiset väittivät rajapyykin olevan Hosionsuon saaressa, kun taas muut asianosaiset kertoivat sen olevan Hosionsuon mäessä. Ilmeisesti molemmilta paikoilta löytyikin tarkastuksessa rajakiveykseen viittaavat kivikasat, joten riitaa ei saatu tuolloin päätökseen. Isonjaon aikaisessa rajanjaossa Lahelan, Nahkelan ja Siippoon asukkaat voittivat rajakiistan ja maanjako-oikeus saatiin päätökseen vuonna 1772. (Peltovuori 1975: 88–89.)
Hosionmäen vanha rajakivi on nykyisin Hosionmäen hiekkakuopan pohjalla, kohdassa jossa neljän kylän rajat kohtaavat. Kivi on huomattu hiekanoton yhteydessä ja asetettu takaisin kutakuinkin vanhalle paikalleen. Rajakivi on nelikulmainen luonnonkivi, jonka pohjoiskylkeen on hakattu isojaon aikainen vuosiluku 1772. Lisäksi kiven sivuille on kaiverrettu S, N, R ja F, jotka merkkaavat rajakylien alkukirjaimia (Siippoo, Nackskog/Nahkela, Rusutjärvi ja Finby eli Lahela). Kyljessä, jossa on F-kirjain, on myös ilmeisesti nimikirjaimia osoittava kaiverrus: C I H tai G I H. Rajakiven päälle on hakattu myöhemmin metallitappi.
Rajakivi on luultavasti alun perin sijainnut joko isomman kiven päällä tai kivikasan keskellä, mutta mikäli jonkinlaista jalustaa on ollut, on se hävinnyt hiekanoton yhteydessä. Samoin myös alkuperäinen maasto on tuhoutunut maanotossa. Rajapyykki on kuitenkin säilyttänyt alkuperäisen tarkoituksensa, minkä vuoksi sitä voidaan pitää kaikesta huolimatta kiinteänä muinaisjäännöksenä irtolöydön sijaan. |