Herajoen kuparisulatto sijaitsee Herajärvestä Pieliseen laskevan Herajoen itärannalla, pienen kosken varrella. Herajoen lähiseutujen Jussinsuon, Mäntylammenkallion ja Hopiavuoren louhinta alkoi vuonna 1801. Louhinta oli aluksi hyvin lyhytkestoista ja katkonaista. Vuonna 1814 venäläiset Nabokov ja Snjettkov ryhtyivät rakentamaan Herajoen varteen sulattoa paikalla jo aikaisemmin sijainneen myllyn lähelle. Kuparihytti valmistui vuonna 1815. Ruukki lopetti kuitenkin toimintansa jo 1817. Herajoen kuparisulatto sai vasta vuonna 1841 toimintaprivilegion. Ympäristön kaivoksista louhittiin kuparia, mutta ruukilla sulatettiin vain vähän malmia. Ruukin toiminta päättyi lopullisesti 1844.
Herajoen talon alapuolella kosken yli kulkee yksityistie, jonka harmaakivituet ovat mahdollisesti jäännöksiä ruukinaikaisesta padosta. Padon alapuolella, kosken itärannalla on sijainnut mylly, joka on purettu 1970/1980-luvulla. Myllyn kivijalka on näkyvissä. (1800-luvun kartta-aineiston mukaan vanhempi mylly olisi sijainnut joen länsirannalla.) Kuparisulaton rakennukset sijaitsivat myllynraunion eteläpuolella (nykyisen saunan kohdalla). Maastosta on löytynyt sinistä sulattokuonaa. Nykyisestä saunarakennuksesta koilliseen on pellonlaidassa mahdollinen rakennuksenpohja.
Ruukinpaikasta ei ole maanpinnalle erottuvia merkkejä. Kohteen sijainti on arvioitu peruskartan ja historiallisen kartta-aineiston perusteella (kartta vuodelta 1891, VA STO AD 195/239). Sulaton lähettyville on kaivettu kalalammikoita. Koska tarkkaa sijaintipaikkaa ei tunneta, on kuparisulattamoon liittyviä rakenteita voinut säilyä joen rannalla.
Kohdetta ei ole tarkastettu maastossa.
Skapat: 11.5.2010 Senaste förändring: 15.3.2016
Den nedladdningsbara filen kan innehålla bilder, kartor eller annat innehåll som är upphovsskyddat. Filens upphovsrätt hör till rapportens upphovsman och till övriga i rapporten nämnda aktörer. För vidare bearbetning av materialet bör tillstånd erhållas av innehavaren av upphovsrätten.