Puhosjärven pohjoisosassa on itä-länsi -suuntainen Hautasaari, jonka pituus on noin 700 m ja leveys 200-300 m. Itäpään on matalaa ja rehevää, länsipää kohoaa yli 10 m järvenpinnan yläpuolelle. Saarelta tunnettiin väliaikaisina hautoina pidettyjä kuoppia, ja se tarkastettiin inventoinnissa vuonna 2003.
Kuoppia tavattiin kolmelta alueelta. Jokseenkin saaren keskiosassa selänteen itäpäässä (alue a) on yksittäinen hieman pitkäomainen kuoppa, kooltaan 2,5 - 3 m ja ½ m syvä. Pieni koepisto paljasti huuhtoutumiskerroksen ja heikosti rapautuneen kiven, muttei palojälkiä. Saaren harjanteen laella korkean kalliotöyrään pohjoispuoleiselta hakkuuaukean koillisreunalta satakunta metriä itäkoilliseen on rinteen terassimaisella tasanteella kolme kuoppaa (alue b). Nämä ovat kaikki pitkänomaisia, kooltaan nopin 2-2,5 x 3-4 m ja syvyyttä kuopilla on 50 – 70 cm. Yhteen tehty koepisto paljasti huuhtoutumiskerroksen, mikä viittaisi useamman sadan vuoden ikään. Kuopat ovat lähekkäin, eikä niiden luonne selvinnyt, mutta inventoija ei pitänyt niitä ensisijaisesti väliaikaishautoina. Saaren pohjoisrannan länsiosan niemessä on pieni tasainen ja hiekkava niemi, jonka kärjessä on ainakin kolme kuoppaa, halkaisijaltaan noin metrin ja syvyydeltään 30 - 50 cm syviä. Kyse on tyypillisistä kalahaudoista, jotka maatumisasteensa perusteella ovat historialliselta ajalta.
Vuoden 2011 inventoinnissa saatiin tieto, että sotien jälkeen saarelle asunut mies on tehnyt runsaasti kuoppia ja kaivantoja. Suurin osa rakenteista voisi olla peräisin myös tästä toiminnasta. |