Kohde sijaitsee Lappajärven koillispuolella, järvestä noin 4,2 kilometriä koilliseen, Vieresjoen itäpuolella, Kotamäenkankaan itäpuolella. Kotamäenkangas on melko jyrkästi nouseva ja ympäristöstään erottuva, laajahko mäkialue, jonka luoteispuolelta rekisteröitiin vuonna 2008 entuudestaan tuntematon kivikautinen asuinpaikka (1000011643). Kohteen itäpuolella maasto alkaa laskea ja soistua.
Alue on tasaista, loivasti itään ja kaakkoon laskeutuvaa metsäistä rinnettä, joka tarkastushetkellä oli äestetty. Äestysurista löytyi runsaasti kvartsisäleitä, mitä ilmeisimmin iskoksia, joukossa on myös savukvartsia sekä yksi punertava ruusukvartsin pala. Kvartseja löytyi arviolta noin 40 x 30 metrin alalla. Vain osa havaituista kvartseista otettiin talteen. Myös rapautuneita (tulessa palanneita?) kiviä voitiin havaita, mutta ei kuitenkaan selviä palanneen kiven keskittymiä. Myöskään palanutta luuta ei etsinnöistä huolimatta löytynyt. Maaperä paikalla on hienoa hiekkaa.
Kohteen länsi-/luoteispuolella on kaksi isoa tervahautaa. Tervahautojen ja äestetyn alueen välissä olevassa metsämaastossa on muutama selvästi ihmistekoinen epämääräinen painanne, mutta ne liittynevät tervahaudan rakentamiseen. Myös aivan äestetyn alueen pohjoisreunassa oli joitakin maastossa hyvin heikosti erottuvia ”painanteita”, mutta ainakin toistaiseksi ne on tulkittava luontaisiksi. Yhteen tällaiseen ”painanteeseen” kaivettiin koepisto, mutta siinä ei havaittu mitään muinaisjäännökseen viittaavaa. |