Vierun ruukki on sijainnut Miestämäjärvestä Alajärven, Tarposen, Ruokojärven, Yläjärven ja Kirkkolammin kautta Päijänteeseen laskevan vesireitin varrella. Noin kilometrin päässä Vierun ruukista sijaitsi Arrakosken ruukki. Hämeen läänin kuvernööri myönsi 1853 privilegion harkkohytin, kankirautavasaran ja kahden ahjon rakentamiseen Padasjoen Vierunkoskelle, sekä viikate- ja nippulaitoksen perustamisen läheiselle Arrakoskelle. Vierunkoskella sijaitsi ennestään vuonna 1848 perustettu öljytehdas. Vierun ruukki rakennettiin joen länsirannalle öljytehdasta vastapäätä 1853. Vierun sulattama malmi nostettiin etupäässä Jämsän Kankarisjärvestä ja Rautavedestä, Asikkalan Äiniönlahdesta, Sysmän Palvanlahdesta ja Kuhmoisten Karkjärvestä. Lisäksi harkkorautaa kuljetettiin taottavaksi Vieruun Saaninkosken ruukilta Pihtiputaalta. Vierun harkkohytti lopetti toimintansa jo vuonna 1859. Vierun ruukki jatkoi toimintaansa vuosisadan vaihteeseen. Lopettamisvuodeksi mainitaan eri lähteissä vuodet 1896, 1901 ja 1905. Myös öljytehdas oli toiminnassa vuosisadan lopulle asti. Ruukkitoiminnan loputtua Vieru autioitui ja rakennukset siirrettiin muualle.
Kohteen sijaintitieto on arvioitu peruskartalta ja esitetty pistemäisenä. Tarkka alueen sijainti ja laajuus ei ole tiedossa.
Vierun ruukinpaikalla on säilynyt lohkokivistä rakennettu pato. Raudantuotantoon liittyvät rakennukset sijaitsivat pääosin kosken länsirannalla. Puretusta vasarapajasta on säilyyt perustukset. Lisäksi paikalla on tiilikasoja ja kivisen voimakanavan raunio. Myös muiden rakennusten pohjia erottuu pellon laidassa. Kosken itärannalla ruukkia vastapäätä on sijainnut öljytehdas ja hiilihuone.
Skapat: 3.3.2011 Senaste förändring: 3.3.2011
Den nedladdningsbara filen kan innehålla bilder, kartor eller annat innehåll som är upphovsskyddat. Filens upphovsrätt hör till rapportens upphovsman och till övriga i rapporten nämnda aktörer. För vidare bearbetning av materialet bör tillstånd erhållas av innehavaren av upphovsrätten.