Kuoringista Jokilampeen laskevan Myllypuron jyrkimmässä kohdassa, rehevässä havupuuvaltaisessa notkelmassa, noin 40 m metsäteiden risteyksestä lounaaseen, sijaitsee vanha myllynpaikka, joka tarkastettiin inventoinnissa 2009..
Myllynpaikalla purouomassa on yhä muutamia vankkoja salvottuja hirsiä. Puron uomaa on myös säädelty kivilatomuksilla 10 m – 20 m myllynpaikasta ylävirtaan. Myllyn jäännösten kohdalta noin 10 m koilliseen, noin 5 m etäisyydellä Myllypurosta, lienee sijainnut myllytupa. Paikalla on hahmotettavissa noin 3,5 m x 3,5 m laajuisen rakennuksen pohja. Tuvan lounaisnurkassa sijainnut kiuas erottuu pintaturpeen peittämänä palaneiden kivien kohoumana.
Inventoinnissa saadun tiedon mukaan Myllypurossa on sijainnut Törmävaaran kylän yhteinen mylly, joka purettiin isojaon jälkeen 1950-luvulla. Kertoman mukaan mylly oli satoja vuosia vanha, ja vielä keväällä 1945 oli myllyssä jauhettu viljaa, edellisenä syksynä evakuoinnin vuoksi puimatta jääneitä ohria. Tämän jälkeen mylly oli jäänyt pois käytöstä. Myllytuvasta ei ollut mitään muistikuvaa, vaikka kertoja oli liikkunut kalassa Kuoringilla jo ennen talvisotaa.
Myllytupa on siis purettu tai palanut viimeistään 1900-luvun alkuvuosikymmeninä.
Kuoringin ranta-alueita tarkastaessa havaittiin, että järven pohjoisrannan läntisimmän mökin kivijalkaan nojaa vanha myllynkivi, jonka voi hyvinkin olettaa olevan peräisin juuri reilun kilometrin päässä sijainneesta Myllypuron myllystä – myllynpaikalla ei myllynkiviä enää ollut. |