Hoplax (Huopalahti) mainitaan historiallisissa lähteissä ensimmäisen kerran vuonna 1417. Kylän nimi perustuu ilmeisesti viereisen merenlahden nimeen Haapalaksi. Kylä oli viimeistään myöhäiskeskiajalla jakaantunut Stor- ja Lillhoplaxbyhyn. Lillhoplax ilmestyy lähteisiin vuonna 1529.
Storhoplaxby on sijainnut Espoon Leppävaarassa Albergan kartanon tienoilla. Sisarkylä Lillhoplaxby on nykyään Helsingin kaupungin alueella. Lillhoplaxbyssä oli vuonna 1540 11 talonpoikaa (Olof Pärsson, Per Olsson, Jöns Olofsson, Philpus Staffanson, Olof Eriksson, Simon Jönsson, Tomas Philpusson, Mikel Jopsson, Lasse Jopsson ja Knut Larsson), jotka maksoivat yhteensä kuusi täysveroa . Näistä veronmaksajista Knut Larsson oli vuonna 1550 ulkokylänmies. Vuonna 1547 ulkokylänmiehenä kylässä oli Lasse Larsson Drumsöbystä. Lillhoplaxbyn tilaluku pysyi samana 1550-luvun lopulle. Ulkokylänmiesten määrä nousi kuitenkin vuoteen 1556 mennessä neljään. Kolme ulkokylänmiehistä asui Drumsöbyssä.
Lillhoplaxin likimääräinen sijainti on merkitty Samuel Broteruksen Munkkiniemestä vuonna 1701 laatimalle kartalle. Tarkka kyläkartta Lillhoplaxista on vuodelta 1765. Kylässä oli tuolloin omilla tonteillaan neljä taloa (Korpas/Hinric Mattsson ja Eric Johansson, Backas/Sigfrid Sigfridsson, Greis/Johan Sigfridsson, Böhls/Anders Johansson). Lisäksi kylässä oli kruunun hallinnassa ollut ulkokylänmaa, jolla oli osuus tankopelloista.
Suuri osa Greisiin tonttimaasta on jäänyt Pikkuhuopalahden asuinalueen alle. Kylästä saattaa jäljellä olla fragmentteja idässä sijaitsevalla pienellä puistikkorinteellä, jonka päällä on terassin katkelma. |