Kohteen sijainti perustuu Helsingin yliopiston arkeologian oppiaineessa kootun kylätietokannan paikannustietoihin. Tietokannan perusteella kylässä on ollut 1560-luvulla kaksi taloa. Kohde tunnetaan myös nimellä Edet. Yksi kylän tiloista on kuulunut keskiajalla Paadisten luostarin omistuksiin (esim. Kerkkonen 1945:13).
Paikalla on sijainnut vetokannas, Edet (mj-rekisteritunnus 1000013989], jonka mukaan sen luoteispuolelle syntynyt kylä sai nimensä. Myöhemmin kannaksen eteläpuolelle syntyi toinen kylä, Smedsede (mj-rekisteritunnus 1000011094).
Paikalta ei saatu havaintoja vanhasta kyläasutuksesta. Vaikka alue on modernin tie- ja asunrakentamisen puristuksissa, osa kohteen kulttuurikerroksista ja rakenteista on saattanut säilyä. Koska kohteesta ei ole saatavilla konkreettisia todisteita muinaisjäännöksen olemassaolosta, kohdetta on toistaiseksi pidettävä ainoastaan mahdollisena muinaisjäännöksenä. Kohde vaatisi koekaivauksen tai arkeologisen valvonnan jonkun maankäyttöhankkeen (esim. viemäri tms. työmaa) yhteyteen, jotta tieto kohteen säilyneisyydestä ja sijainnista tarkentuisivat.
Inventointi 2023:
Kohteesta ei löydy tarkkaa 1700 luvun karttaa. Vanhin on isojakokartta v. 1845. Talo on merkitty Brotheruksen 1704 kartan reunamille, eikä sen paikantaminen kartan perusteella ole mahdollista. Klerckerin kartaston (1791-96) ja kuninkaankartaston (1796-1805) perusteella vanhin tonttimaa paikantuu Kantvikintien pohjoispuolelle, Humalistontien länsipään tienoille, etelään viettävälle maenrinteelle, kapean harjanteen luoteispuolelle. Joskus 1800 luvun alkupuolella tonttimaa on siirtynyt 140 m kaakkoon kapean harjanteen kaakkoispään toiselle puolen, missä tilakeskus on sijainnut nykypäiviin saakka. Nyt alue on modernia pientaloaluetta ja sen keskellä on ison lohkokiviperusteisen rakennuksen täytetty perusta.
Kantvikintien eteläpuolinen alue on alavaa kosteikkoa, ylempänä idässä maasto vaikuttaa täysin sekoittuneelta. Kantvikintien pohjoispuolella on vanha tie korkeine penkereineen sekä paineviemäri- ym. kaivantojen jälkiä ja pohjoisempana on alavaa niittyä. Vanha tonttimaa on sijainnut hieman ylempänä rinteessä, enemmän luoteessa, missä alue on täysin rakennettua.
Lisätietoja: Kohteen sijainti ja säilyneisyys on epäselvä ja mahdolliset vanhempaan asutukseen liittyvät jäännökset ovat tuhoutuneet ainakin Upinniementien ja Kantvikintien nykyisten linjausten kohdalta sekä niiden länsipuolella sijaitsevalta pientaloalueelta. Mahdollisia vanhempia jäännöksiä on voinut säilyä vain pienillä kaistaleilla Kantvikintien pohjois- ja etelälaidalla. |