Sijainti ja maasto:
Kohde sijaitsee Paratiisinmäen pohjoispuolella, Lillbackanmäkeä ja Paratiisinmäkeä halkovan polun ja Paratiisinmäkeä pohjoisessa kiertävän polun risteyksessä. Kohdetta reunustavat polut länsi–, etelä- ja itäpuolella, lännessä ja etelässä kohde sijaitsee polun reunassa kiinni. Etäisyys kohteen itäisimmän painanteen itäreunasta itäkaakkoispuolella olevaan polkujen risteykseen on 10 m. Kohteelta 165 m eteläkaakkoon sijaitsee Paratiisinmäen laella oleva polkujen risteys. Kohde sijaitsee istutetussa lehtikuusikossa laakealla, melko tasaisella maalla. Kohteen eteläpuolella maasto nousee jyrkästi Paratiisinmäen laelle. Maaperä kohteella on hietaa. Kohteen aluerajaus ei ole tarkka, sillä kohteesta saatiin ainoastaan summittaiset mitat. Pinta-alaan on sisällytetty arvio kohteen pituudesta ja leveydestä, sekä 2 m suoja-alue. Kohteen GPS-piste on peitteisyyssyistä otettu kohteen eteläreunasta, eikä alueen keskeltä.
Kohteen kuvaus:
Kohde koostuu 39:stä sekä pohjois-etelä- suuntaisista että itä-länsi- suuntaisista, noin 3-4 m pitkistä ja 0,4 m syvistä ojamaisista painanteista. Etäisyys painanteiden välillä on noin 2 m. Painanteet rajoittuvat hyvin suppealle alueelle ja ovat keskenään muodoltaan ja kooltaan hyvin samanlaisia. 124 m päässä kohteelta itään sijaitsee 4 samanlaista painannetta (Paratiisinmäki 3), joiden tulkittiin muodostavat erillisen kokonaisuuden. Syy samantyyppisten painanteiden erottamiseen on se, että kohteiden välinen etäisyys on 124 m ja 39 painanteen ryhmässä painanteet keskittyvät hyvin suppealle alueelle. Kahden kohteen välisessä maastossa ei samanlaisia painanteita havaittu. Lisäksi Paratiisinmäki 3 painanteet sijaitsevat rinteessä, kun taas Paratiisinmäki 4 painanteet sijaitsevat tasaisella maalla.
Kohteelta otettiin 2 kairanäytettä, kohteen etelä- ja länsiosasta painanteen keskeltä. Ensimmäisestä kairanäytteestä pintaturpeen alta alkoi hiilensekainen tumma kerros, joka jatkui 30 cm syvyyteen. 2. näytteestä pintaturpeen alta alkoi noin 10 cm paksu kerros tummaa hiilensekaista kerrosta, jonka jälkeen tummempi hiekansekainen hiilikerros. Kerroksesta tuli runsaasti tuhkaa ja hiiltä. Kohde tulkittiin rännihautaryhmäksi. |