Anmärkningar: Valvonta:
Puiston alueelta, etenkin itäosista, paljastui kaivutöiden edetessä runsaasti hyvin säilyneitä hautoja. Hautauksista ehdittiin dokumentoida vain murto-osa. Haudat sijaitsivat puiston itä-puoliskolla 1,2- 4 metrin syvyydessä, mutta länsipuoliskolla hautaukset alkoivat jo 70 cm:n syvyydessä eikä niitä löytynyt enää 1,5 metriä syvemmältä. Haudoissa oli useimmiten hyvin säilynyt luuranko sekä arkun nauloja ja joissakin puiston itäosan haudoissa myös maatuneita arkun puuosia. Haudoista ei otettu talteen luita, vaan seurakunta keräsi ne uudelleen haudatta-vaksi. Löytöinä otettiin kolmesta haudasta arkun kantokahvat.
Vuorikadun, Porrassalmenkadun ja puiston keskustan rajaamaan kolmioon osui monia kohteita, jotka voisivat olla jäänteitä 1806 palaneesta kirkosta, hautausmaasta ja niitä ympäröineestä aidasta. Suuria, kulmikkaita ja pyöreitä, perustuksiin sopivia kiviä havaittiin kahdesta kontekstista. Vanhojen karttojen perusteella kirkon paikalle voisivat sijoittua ainakin kontekstit 4, 11, 15 ja 15 b, 20, 22 sekä 24.
Konteksteissa 18 ja 18 b ollut rakenne oli hyvin vähälöytöinen ja maa rakenteen sisällä sekä ympäristössä vain hieman värjäytynyttä. Kivet, maatunut puu ja etenkin runsas tiilen määrä viittaa paikalla sijainneen rakennuksen. Kuonaantuminen tiilissä sekä konteksti 18b:n sisältä löytyneet palaneet ihmisen luut viittaavat rakennuksen palamiseen. Sijaintinsa puolesta rakenne sopisi kellotapuliksi.
Nyt suoritetun valvonnan perusteella voidaan sanoa, että suuressa osassa puistoa maakerrokset ovat sekoittuneita noin 30- 50 cm:n syvyydelle asti. Tätä syvemmällä kerrostumat vaikuttavat luonnollisilta ja koskemattomilta. Maa on sekoittunut eniten puiston etelä- ja kaakkoisosissa sekä leikkipuiston alueella.
alue (kontekstit 2, 2b ja 3) oli koko puiston runsaslöytöisintä (hautauksia lukuun ottamatta). Löydöt olivat tyypillisiä kaupunkikaivauksille: fajanssia, punasavikeramiikkaa ja lasia. Erikoisempia löytöjä olivat metallisen kahvan tai ruutisarven kappale sekä rautainen saranan koristehela. Löytöjen ja konteksti 2b:n mukulakiveyksen perusteella alue ei välttämättä ole liittynyt kirkkomaahan.
löytömateriaali muodostui enimmäkseen fajanssin ja punasavikeramiikan paloista. Kuten edellä mainittiin, haudoista ei otettu muutamaa löytöä lukuun ottamatta mitään talteen. Alue oli melko vähälöytöistä. Kontekstit 2, 2b ja 3 erottuivat muista
runsaslöytöisyytensä takia. Kaksi alueelta löytynyttä tykinkuulan kappaletta olivat vajonneet melko syvälle maahan, varsinaisten likamaakerrosten alle. Löytöluetteloon ei merkitty konteksti 12:sta löytyneitä eläinten luita. |