Kohde sijaitsee Petäjäskoskella Pyhäjoen eteläpuolella, joen ylittävästä sillasta 300 metriä länsilounaaseen. Kyseessä on vanha maalaistalo, joka nykyään on kaupungin omistuksessa kotiseututalona. Talon päärakennus sijaitsee kallioharjanteen lounaisreunalla. Päärakennuksen ja sen pohjoispuolelta kulkevan tien väliin jäävää pihaa rajaa lännessä aittarakennus. Pihan keskellä olevan kalliopaljastuman kupit muistuttivat suuresti kuppikivien kuppeja, mutta niissä ei ollut hakkauksen tai hiomisen jälkiä, vaan kuppien pinta oli selvästi luontainen. Kyseessä siis ovat luonnontyötä olevat kolot. Yksi koloista on pohjoisreunalla. Kaksi muuta koloa ovat tästä noin 2-2,5 metriä etelälounaaseen. On mahdollista, että osin turpeen peittämän kallion pinnassa vastaavia kuppeja on enemmänkin.
Kallion pohjoisreunalla olevan kolon koko oli noin 8 x 12 cm ja syvyys 3 cm. Sen länsipuolella, lähimmillään kolon reunasta noin 5 cm päässä, oleva hakkaus oli luettavissa pohjoisesta päin siis kasvot kohti päärakennusta. Hakkauksen leveys oli noin 23 cm ja kirjainten korkeus noin 5 cm. Merkintä koostui kahdesta kirjaimesta ja neljästä numerosta, joista viimeinen epäselvä. Kummankin kirjainten ja numerosarjan perässä oli piste. Hakkauksen tulkittiin olevan: Y.H.191[6 tai 8?]. Kyseessä vaikuttavat siis olevan nimikirjaimet ja vuosiluku. Tämän merkinnän alla, edelleen pohjoisesta katsoen, noin 7 cm päässä oli toinen hakkaus. edellistä epäselvempi hakkaus vaikutti perusperiaatteeltaan samanlaiselta kuin jo kuvattu. Tämän merkinnän kirjainten tulkittiin olevan Y.K.. Näitä seurasi ykköseksi tulkittu pystyviiva mutta sen jälkeiset hakkaukset olivat epäselviä, eivätkä tulkittavissa. Olettavasti ne ovat merkinneet vuosilukua, joka todennäköisesti sama kuin ylemmässä merkinnässä.
Kyseessä siis ovat suhteellisen nuoret hakkaukset. Se miksi hakkaukset on tehty, ei ole tiedossa. Mahdollisesti selvittämällä talon asukkaita ja historiaa 1910-luvulta, merkintöjen taustasta voisi jotain selvitä. |