Kohde sijaitsee kuusivaltaisessa sekametsässä Lainiotunturin eteläisellä rinteellä, jokseenkin Muonion ja Kittilän kuntien rajalla, kohdassa, jossa pohjoisluoteesta tunturin laelta laskeutuva raja kääntyy kohti länttä.
Kohde on itä-länsisuuntainen, muodoltaan pitkänomainen kivilatomus, jonka pituus on noin 2,0 m ja leveys noin 0,7 m. Latomuksen korkeus on noin 0,3 m, ja sen länsipään keskelle on tuettu pystyyn pitkänomainen, laattamainen, latomuksen muita kiviä selvästi kookkaampi kivi. Kyseessä on selvästi vanha rajapyykki; pystykiven tasaiselle eteläsivulle on kaiverrettu merkintä ”No3”. Merkinnän kirjaimet ovat noin kymmenen senttimetrin korkuisia. Varsinaisen rajapyykin länsipuolella todettiin lisäksi viisi laattamaista, pystyasentoon asetettua viisarikiveä, jotka sijaitsevat itä-länsisuuntaisella linjalla muutamien kymmenien metrien matkalla, jokseenkin näköetäisyydellä toisistaan. Olemukseltaan mahdollisilta viisarikiviltä vaikuttavat yksittäiset kivet todettiin myös noin neljä-kymmentä metriä rajapyykin luota etelään päin sekä noin metrin päässä rajapyykin pohjoispuolella.
Kemin ja Tornion vanha raja eli Upsalan ja Turun hiippakuntaraja on toiseksi vanhin traktaattiraja Suomen alueella. Raja on kokonaisuudessaan merkitty maastoon kivipyykeillä Ruotsin vallan aikana. Etenkin Kaisavaaran, Mustivaaran (Rajakirakka), Typpyrävaaran (Iso Kerovaara), Kerovaaran ja Porkka-vaaran rajapyykit ovat poikkeuksellisen näyttäviä kivipaasineen ja viisarikivilinjoineen.
Raja alkaa Tornion Kaakamon kylästä, josta se jatkuu Ylitornion ja Kittilän lapinkylien rajaan ja edelleen sitä pitkin Pallastunturin länsipuolelle. Raja noudattaa vesistöjen valuma-alueita. Rajan on ollut tarkoitus erottaa Länsipohjan ja Pohjanmaan pitäjät Lapinmaasta ja raja tunnetaankin myös Lapin ja lannan rajana.
1687 Tornion pitäjän ja Kittilän lapinkylän välillä tehdyssä rajaselvityksessä mainitaan rajapaikkana mm. Porkkavaara, joka on nykyisinkin Kolarin, Muonion ja Kittilän kuntien välinen rajapaikka.
Lopullisesti raja on käyty 1786. Rajapaikkoja ovat mm. Rajakari, Koivuluoto, Saari Alakarvalan talon kohdalla Kaakamajoessa, Kalliokoski, Kaisavaara, Mustivaara, Typpyrävaara ja Porkkavaara. Kemin ja Tornion vanhan rajan rajakiviin ja -kallioihin on hakattu rajamerkkejä sekä rajankäyntiin viittaavia vuosilukuja 1596, 1686 ja 1786. Rajat on merkitty viiden kiven pyykein (femstenaröset) ja viisarikivilinjoin. |