Hagaböle on ilmeisesti keskiaikaisen Garpgårdbyn osakylä tai alkuperäinen paikka. Garpgpårdbyssä oli vuonna 1543 seitsemän veronmaksajaa.
Hagaböle on ollut nykyisellä paikallaan viimeistään 1690-luvulla. Hagabölen torppa sijaitsee Hagabölen tontin läheisyydessä
Kohdetta ei ole tarkastettu maastossa ja sitä ei ole rajattu.
Jukka Palm 1996:
Kellarit ovat Hagabölentien ja Segersbyntien risteyksen tuntumassa 8 m etäisyydellä toisistaan. Ne on rakennettu itään viettävään rinteeseen Segersbyntien itäpuolelle. Eteläisempi kellari on osittain romahtanut. Sen seinät on rakennettu särmikkäistä ja
pöyreähköiksi lohjenneista kivistä. Laastista tai tiilistä ei ole jälkiä. Tilkkeenä on käytetty litteitä kiviä. Kattorakenteista ei ole havaittavissa jäänteitä. Suorakulmaiseen kellariin (2 x 2,2 m) johtaa 1,7 m pitkä käytävä. Suurin syvyys kivirakenteen reunasta kellarin pohjaan on 1,1 m.
Pohjoisempaa kellaria ei ollut mahdollista mitata tarkemmin, koska se on pahemmin romahtanut ja osittain umpeen kasvanut. Kooltaan se on kuitenkin samaa luokkaa kuin eteläisempi. Kahden 1962 peruskarttaan merkityn talon raunioiden välissä on lähes täysin kasvillisuuden ja ruokamullan peittämä kivijalkamainen rakenne. Siitä on nähtävissä vain yksi reuna. Laastista tai tiilistä ei ole merkkejä.
Skapat: 10.7.2013 Senaste förändring: 7.8.2014
Undersökningar
Jukka Palm inventering 1996
Anmärkningar: Pernajan kotiseutuharrastajien aloitteesta käynnistettiin keväällä 1996 kunnassa historiallisen ajan muinaisjäännösten inventointi. Kohteiden runsauden tähden pyrittiin rajaamaan tutkimusalue Pernajassa syntyneen Mikael Agricolan vuosisataan ja kirkonkylän
ympäristöön. Tavoitteena projektissa on siis kartoittaa Pernajan kirkonkylän 1500-luvun ilmettä. Siitä nimi Agricola-inventointi. Projektin tuloksia on tarkoitus myöhemmin hyödyntää Pernajan matkailullisen profiilin kohottamisessa.
Skapat: 7.8.2014 Senaste förändring: 7.8.2014
Den nedladdningsbara filen kan innehålla bilder, kartor eller annat innehåll som är upphovsskyddat. Filens upphovsrätt hör till rapportens upphovsman och till övriga i rapporten nämnda aktörer. För vidare bearbetning av materialet bör tillstånd erhållas av innehavaren av upphovsrätten.