Jyrkästi kaakkoon, Kuokanjoen pohjalle viettävän törmän reunalla on rantatörmän suuntainen, n. 8 m pitkä ja 4 m leveä matalien vallien reunustama painanne. Sy-vyyttä on noin 40 cm. Painanne on kaksiosainen, pienempi osa – ”eteinen” - on lounaassa. Painanne erottuu selvästi maastossa. Kuopan keskiosaan tehdyssä koekuopassa oli n. 5 cm huuhtoutumiskerros, jonka alapuolella oli n. 20 cm paksuinen ruskea, runsaasti pientä palaneen luun hippua ja joitakin kvartsi-iskoksia sisältänyt kerros - siis kulttuurikerros.
Tästä painanteesta noin 10 m koilliseen on toinen painanne, pyöreä, halkaisijal-taan noin 4 m, syvyydeltään parikymmentä senttiä. Tähän tehdyssä koekuopassa havaittiin myös parikymmensenttinen kulttuurikerros, jossa oli palaneen luun hippuja. Tämä painanne erottuu melko heikosti, koska siinä kasvaa mm. nuoria kuusia. (Koillisemman painanteen koordinaatit: N: 6917651 E: 433970 Z: n. 118).
Maaperä paikalla ja ympäristössä on hienoa hiekkaa, puusto pääasiassa mäntyä. Kohde on hyvin säilynyt.
Kyseessä ovat inventointihavaintojen perusteella kivikautiset asumuspainanteet. Mikäli painanteet ovat tavalliseen tapaan sijainneet aivan rannan tuntumassa, ajoittuu kohde Ancylusjärvi-vaiheeseen. On myös mahdollista, että ne on tehty harvinaisempaan tapaan korkean törmän päälle, jolloin ovat kuitenkin sijainneet paikallisesti merkittävän ns. Vehniän reitin äärellä. Tässä tapauksessa ne voivat ajoittua mesoliittiselta kivikaudelta esihistoriallisen ajan lopulle.
(Asumuspainanteista parikymmentä metriä pohjoisluoteiseen on hiekkamaahan tehty n. 3 x 7 m:n kokoinen suorakaiteen muotoinen rakennuksenperusta (N 6917689 E 433959). Tähän tehtyjen koekuoppien (sekoittunutta maata ilman podsolimaannosta - ei löytöjä) sekä rakenteen ulkoasun perusteella kyseessä on resentti rakennuksen jäännös. Tulisijan jäännöksiä ei ollut havaittavissa. |