Kyseessä on soiden ympäröimä parinsadan metrin mittainen kapea harjunpätkä. Kartoilla tämä erottuu vain ojitettujen soiden keskellä olevana kuivana alueena - korkeuskäyriä ei ole merkitty, vaikka korkeimmillaan harju kohoaa muutaman metrin suota korkeammalle. Maaperä on lähes kivetöntä hiekkaa. Harjulla on pari vanhaa metsittynyttä hiekanottokuoppaa. Keskiosassa oleva lähes umpeenkasvanut hiekkakuoppa on muutaman kymmenen metrin pituinen ja tehty ilmeisesti harjun alun perin korkeimmalle kohdalle. Eteläkärjessä on pienempi, muutaman kymmenen neliön kokoinen hiekanottopaikka, joka maatumis- ja metsittymisasteensa perusteella vaikuttaa hieman nuoremmalta, kuin keskiosan laajempi hiekanottokuoppa. Molempien iäksi voidaan arvioida (viimeisessä vaiheessaan) muutama kymmentä vuotta ja sijainnin sekä laajuuden huomioiden kyseessä lienee pienimuotoinen hiekanotto kotitarpeeseen.
Harjunpätkällä on selvien hiekkakuoppien lisäksi paljon muita vaikeammin määri-teltäviä kaivantoja. Esim. ketunpesiä, sekä vanhoja että edelleen käytössä olevia on lukuisia. Lisäksi totesimme kaksi hiilihautaa. Näiden lisäksi ainakin kahdessa paikassa on itä-länsi -suuntaisia kuopanteita, jollaisia on tilapäisillä hautapaikoilla.
Ohessa lista havainnoista (N E):
1) 6917456 / 420876 E-W suuntainen painanne 150*100cm
2) 6917453 / 420876 Hiilihauta halk. 3m
3) 6917415 / 420894 2 peräkkäistä painannetta 1,5 x 1 m E-W-suunnassa + ketunkolo
4) 6917412 / 420913 Hiilihauta halk. 2m
Onni A. A. Revon Jyväskylän kunnan historiassa vuodelta 1937 sivulla 51 on maininta: "Nyrölän kylässä on keskellä suota mäennyppylä, Kallosaari tai Kalloharju nimeltään. Sieltä on löydetty maata kaivettaessa ihmisen luita ja muinaisaikainen, ohutteräinen kirves - erämiehen uskollinen toveri." Repo ei mainitse tähän liittyviä lähteitään. Paikannimen ja kuvauksen perusteella kyseessä on kuitenkin tämä paikka. Se seikka, että jostakin haudasta olisi löytynyt kirves, kuulostaa sekä kiinnostavalta että epäuskottavalta. Kyseessä on syrjäisellä vedenjakaja-alueella sijaitseva syrjäkylä, jossa esineellisien hautausten esiintyminen on hyvin epätodennäköistä.
Koska varmaa tietoa hautauksista paikalla ei ole, jää kohde tältä osin hieman avoimeksi. Perimätieto ja paikannimi sekä hautakuopilta vaikuttavat kuopanteet puoltavat paikan merkitsemistä tilapäishautapaikaksi. Joka tapauksessa hiilihaudat ovat muinaisjäännöksiä.
Skapat: 29.8.2013
Undersökningar
Timo Jussila ja Timo Sepänmaa inventering 2012
Anmärkningar: Jyväskylä Entisen Jyväskylän kaupungin ja maalaiskunnan alueiden uinaisjäännösinventointi 2012. Mikroliitti Oy.
Skapat: 21.9.2016 Senaste förändring: 21.9.2016
Den nedladdningsbara filen kan innehålla bilder, kartor eller annat innehåll som är upphovsskyddat. Filens upphovsrätt hör till rapportens upphovsman och till övriga i rapporten nämnda aktörer. För vidare bearbetning av materialet bör tillstånd erhållas av innehavaren av upphovsrätten.