Hangastenmäki sijaitsee Räikälänjoen lounaisrannalla noin kilometrin Hakoistenlinnasta pohjoiseen. Mäen eteläpuolella kulkee tie 13846. Mäen juurella ja rinteissä kasvaa tiheää sekametsää. Mäen laella kasvillisuus on harvempaa. Mäen eteläreunan kalliosta on louhittu jonkun verran kiveä. Mäki on lounais-, koillis- ja luoteisreunoiltaan hyvin jyrkkä. Kaakkoisrinne on loivempi, paikoin tasanteinen. Melko tasainen laki on paikoin avokalliota, muuten ohuehkon moreenikerroksen peittämä.
Kallion laen lounais-, luoteis- ja koillisrinteiden suuntaisesti kulkee kolme kivivallia, jotka muodostavat suorakaiteenmuotoisen kiviaitauksen /päävarustuksen. Vallit on ladottu suurista (50 - 100 cm Ø), sammalen peittämistä kivistä. Kiviä on pääasiassa 1 - 3 riviä ja 1 - 3 kerrosta. Alempana lounaisrinteessä on ainakin kahdessa kohdassa ladottuja vallinpätkiä. Koillisen vallin alapuolella on lisää vallitusrakennelmia, niillä kohdin on myös mahdollisia porttiaukkoja. Paikalta on hyvät näkymät Janakkalan kirkolle. Mäen itärinteessä on tasanne, joka vaikuttaa raivatun kivistä. Laen kaakkoisreunalla on jyrkänne, jonka reunalla on jäänteitä vallista, vaikka kiviä on vieritelty alas. Laen eteläpäässä on turpeen alla mahdollisesti kivirakenne (6 x 6 m). Luoteispäädyssä on noin 4 x 4 m turpeen peittämä kumpu, josta kairalla paljastui ainakin noin 20 cm paksu savihiesukerros. Siinä oli ohut hiilensekainen palokerros. Löytöjen perusteella varustus on 1200 - 1300-luvuilta peräisin.
Vuoden 2015 syksyllä paikkaa tutkittiin koekaivauksin ja näkyvät rakenteet kartoitettiin. Mäen laen alueella suoritettiin metallisignaalikartoitus, jossa havaittujen metallisignaalien sijainti mitattiin signaalien levinnän selvittämiseksi. Koekaivauksissa kaivettiin kolme koeojaa laen etelä- ja länsipäähän. Ne paljastivat kulttuurikerroksia, kivirakenteita ja esinelöytöjä. Yksi koekuoppa kaivettiin etelärinteeseen. Laen koillisreunalla oleva tuulenkaato tutkittiin kaivamalla, ja siitä paljastui radiohiiliajoituksen perusteella 1300-luvulle ajoittuvan pajan jäännös ja runsaasti pajatoimintaan liittyvää löytöaineistoa. Kaivauksissa löytyneistä luista teetettiin osteologinen analyysi, jossa tunnistettiin yksi palanut ihmisen luu ja yksi palamaton naudan luu. |