Kohde sijaitsee metsän reunassa; kohteen etelä-kaakkoispuolella on tehty juuri avohakkuut. Kohteen länsipuolella avautuu pitkänomainen peltoalue, jonka keskellä kulkee Orioja, joka luoteessa laskee Otajärveen.
Paikalla on pienen, maastossa heikosti erottuvan kalliotasanteen tai -nyppylän päällä kivira-kennelma, joka on selvästi ihmisen aikaansaama. Rakennelma oli tullut talven/kevään 2014 aikana esiin, kun myrskyn kaataman kuusen juurakko oli nostanut maata rakennelman länsi-reunasta, paljastaen selvästi ladotun rakenteen. Alueella tehtyjen hakkuiden yhteydessä tuu-lenkaato oli työnnetty takaisin paikoilleen.
Kasvillisuuden peitossa ollut kivirakennelma on pohja-alaltaan noin 5 x 5 metriä. Selvin ladelma on rakennelman länsireunassa, jossa kiviä on kahdessa kerroksessa siististi päällekkäin. Pienempiä kiviä on vielä aseteltu suurempien kivien lomaan. Rakennelman koilliskulma on hiukan rauennut ja kiviä on valahtanut maahan. Pohjoissivun muodostaa luontainen kallionkohouma, joten tätä puolta ei ole vahvistettu kivillä lainkaan.
Tarkastuksen yhteydessä rakennelman sisäpuolelle kaivettiin 4-5 pientä koepistoa. Turveker-roksen alta tuli esiin hyvin nopeasti kalliopinta, eikä minkäänlaisia ihmistoimintaan viittaavia merkkejä koekuopissa havaittu. Rakennelman lounais- ja koillisnurkissa olevat ikään kuin pienet maastonkohoumat paljastuivat koekuopissa kalliopinnoiksi, eivätkä esim. tulisijan paikoiksi kuten ensi alkuun vaikutti.
Rakennelman tarkoitusta tai ikää ei tarkastuksen perusteella pystytä määrittämään. Kohde sijaitsee tilojen Metsäkoivisto (400-443-9-17) ja Kalliomaa (400-443-9-50) rajalla, kutakuinkin nykyisen rajapyykin 12 kohdalla. Tämä antaa vaikutelman, että rakennelma voisi jollakin tavalla liittyä rajojen merkitsemiseen. Ainakaan mitään asumiseen viittaavaa ei paikalta tarkastuksessa löydetty.
Kasvillisuudesta (mm. rakenteen päällä olevan sammaleen paksuudesta) päätellen kohde ei kuitenkaan ole aivan nuori, vaan jonkin verran ikää sillä täytyy olla. Kohteen länsi-/eteläpuolella on esihistoriallisena aikana kulkenut vesireitti, mutta esihistorialliseksi rakennelmaa ei kuitenkaan tarkastuksen perusteella voida ajoittaa. |