Kohde sijaitsee Oulujärvessä Paltaniemen Pappilanniemen Kirkkoniemen edustan vesialueella, noin 200 metriä rannasta länteen. Kohde on osoitettu kartoilla nimellä "Rovastinkivi". Kyseessä on osittain veden pinnan yläpuolelle ulottuva valkoiseksi maalattu kivi, joka toimii myös merimerkkinä.
Vanhan tarinan mukaan Paltamon pappila on sijainnut Kirkkoniemessä. Ensimmäinen papin asunto valmistui jo 1600- luvulla. Tästä pappilasta on jäljellä vain nurkkakivi eli "Rovastinkivi".
Historialllisesti tiedetään, että Kainuun järjetyksessä toisen kirkon paikaksi määrättiin Paltaniemi. Arvellaan, että Paltaniemen ensimmäinen kirkko sijaitsi nykyisen Kirkkoniemen alueella, lähellä "Rovastinkiveä". Paltaniemen ensimmäinen kirkko tuhoutui vuonna 1626, jolloin maanjäristys tuhosi sen. Nimensä Paltaniemi on saanut jyrkistä, hiekkaisista ja vyöryvistä törmistään.
Kohdetta kuvattiin Kirkkoniemen rannasta teleobjektiivilla, lähemmin kohdetta ei tarkastettu. Kirkkoniemen edustaa on tutkittu kaikuluotaamalla vedenalaisarkeologisessa inventoinnissa vuonna 2014, jolloin havaittiin mahdollinen pystyriuista tehty rakennelma, havaintoa ei ole tarkastettu sukeltamalla.
Lähde: Reijo Heikkinen 2007: Avara Oulu. Elämää Oulujärvellä ja sen rantamilla. Kajaani. Sivut 52-55.
Inventointiraportti: Kajaani, Paltamo, Vaala - Oulujärvi. Oulujärven vedenalaisarkeologinen osainventointi 8.9. - 10.9.2014. Museovirasto, Arkeologiset kenttäpalvelut, Riikka Tevali. |