Kohde sijaitsee Tulppion ja Saunavuotson välisellä alueella. Paikoin tie kulkee suolla ja paikoin kovalla maalla. Kohde on Nuortin konesavottaan kuuluva veturitie, jota pitkin puut kuljetettiin hakkuualueilta Lattunassa olleeseen lanssiin. Veturitie on ollut käytössä vuosien 1913-1916 aikana. Tulppion konesavotan ruukinpirtti sekä Tulppiossa oleva veturi kuuluvat valtakunnallisesti arvokkaisiin rakennettuihin kulttuuriympäristökohteisiin. Veturitie ja siihen läheisesti liittyvät rakenteet ovat kulttuurihistoriallisesti merkittäviä kohteita, jotka kertovat Savukoskella harjoitetusta savottatoiminnasta.
Veturitien päätepiste on ollut Lattunassa, jossa puutavara on purettu lanssiin ja edelleen uitettu Kemijokea pitkin. Veturitien alkupäät ovat olleet Kyörtesselän ja Maskaselän suunnalla. Tulppiosta veturitien linjaus menee nykyisen Tulppio-Maskaselkä tien alla. Ylä-Nuortin ylittämiseen tarkoitettua veturitien siltaa tai sen rakenteita ei havaittu, mutta Ylä-Nuortin pohjoisrannalla linjaus näkyy selvästi. Peruskarttoihin veturitien linjaus on piirretty Maskaselän etelärinteellä, mutta 2012 maastokäynnin perusteella täällä sitä ei ole enää konkreettisesti havaittavissa. Paikoin veturitien päällä kulkee ilmeisesti nykyäänkin jonkinlainen kulkureitti, joko mönkijäura tai metsäautotie. Vuoden 2021 inventoinnissa havaittiin, että veturitien jäännös näkyy noin kolme metriä leveänä kulku-urana myös Maskaselän alarinteellä suon reunan tuntumassa (eri paikassa kuin peruskarttaan merkitty).
Anmärkningar: Samperin savotan veturitie kulkee edelleen melko avoimessa metsän reunustamassa käytävässä Rannisvaarantieltä Saunavuotson kautta Valtasenvainion itäpuolelle. Osin tie kulkee samassa kohtaa kuin edelleen käytössä olevat tiet. Veturitiehen liittyviä rakenteita ei inventoinnissa löytynyt, mutta Saunavuotson suo oli liian märkä, että sitä olisi voitu lähemmin tarkastella. Suossa voi olla säilyneinä veturitien pohjaukseen käytettyjä puurakenteita.
Skapat: 18.11.2022 Senaste förändring: 18.11.2022
Den nedladdningsbara filen kan innehålla bilder, kartor eller annat innehåll som är upphovsskyddat. Filens upphovsrätt hör till rapportens upphovsman och till övriga i rapporten nämnda aktörer. För vidare bearbetning av materialet bör tillstånd erhållas av innehavaren av upphovsrätten.