Ympäristön kuvaus
Kohde sijaitsee loivalla länsi-lounaisrinteellä, jossa kasvaa vanhoja arviolta sata vuotiaita mäntyjä sekä nuorempaa puustoa kuten kuusta ja lehtipuita.
Kohteen kuvaus
Paikalla on neljä tuliaseman jäännöstä. Ne liittyvät Parolannummen sotilasleirin ruotsalais- tai venäläisaikakaudelle. Ko. tuliasemat suuntautuvat vanhalle ns. Toijalan tielle, joka oli kulkuväylä Hämeenlinnasta pohjoiseen.
Skapat: 26.1.2015
Underobjekt
Tuliaseman jäännös 1
Typ: försvarsverk, eldvärn
Koordinater ETRS-TM35FIN N: 6768023 Ö: 358026
Beskrivning: Kyseessä on kaarevasti taittuva säännöllinen maapeitteinen vallirakenne, jonka pituus on noin 60 metriä. Vallin leveys on päältä noin 2-3 metriä ja alaosasta noin 7-8 metriä. Tasaisen vallin korkeus vaihtelee maanpinnasta noin 1-2 metrin välillä. Vallin ulkopuolella kulkee kaivanto, jonka leveys on noin kolme ja syvyys noin 1-1,5 metriä. Siinä kasvavaan mäntyyn tehtiin ikäkairaus, joka paljasti männyn iäksi yli sata vuotta. Vallin ulkopuolella kiertävä kaivanto muodostaa länteen päin suoran kaivannon (viety Reiskaan Kamaramäki 1 tuliasemajäännös 2), jonka länsipuolella on valli tielle päin. siinä on joitakin ampumapaikkoja, jotka saattavat olla myöhemminkin tehtyjä. Lisäksi ko. kaivannon ja vallin pohjoispäässä on selkeästi myöhemmin kaivettua kapeampaa juoksuhautaa, joka leikkaa tämän vanhemman kaivannon vallirakenteen ja yhtyy kaivantoon.
Varuskunnan komendantti, Jarkko Piekkari, näytti tuliasema jäännös 2:n puolivälistä paikan, josta löytyi ihmisen luita hieman toistakymmentä vuotta sitten. Tuolloin poliisi kävi paikalla dokumentoimassa löydön ja otti luut talteen. Inventoinnissa ei selvitelty luiden nykyistä sijaintia.
Skapat: 26.1.2015
Tuliaseman jäännös 2
Typ: försvarsverk, eldvärn
Koordinater ETRS-TM35FIN N: 6768039 Ö: 358005
Beskrivning: Kohde liittyy viereiseen Kamaramäki 1 tuliasema jäännös 1:een. Kyseessä on mainitun tuliasemajäännöksen länsipuolella sijaitseva suora kaivanto, jonka länsipuolella on tien suuntaan valli. Kaivannon ja vallin pituus on noin 35-40 metriä, leveys noin 2-3 metriä. Sen profiili on loiventunut. Kaivannon syvyys vallin kanssa on noin 1,5 metriä. Vallissa on joitakin ampumapaikkoja, jotka saattavat olla myöhemminkin tehtyjä. Lisäksi ko. kaivannon ja vallin pohjoispäässä on selkeästi myöhemmin kaivettua kapeampaa juoksuhautaa, joka leikkaa tämän vanhemman kaivannon vallirakenteen ja yhtyy kaivantoon.
Varuskunnan komendantti, Jarkko Piekkari, näytti tuliasema jäännös 2:n puolivälistä paikan, josta löytyi ihmisen luita hieman toistakymmentä vuotta sitten. Tuolloin poliisi kävi paikalla dokumentoimassa löydön ja otti luut talteen. Inventoinnissa ei selvitelty luiden nykyistä sijoituspaikkaa.
Skapat: 26.1.2015
Tuliaseman jäännös 3
Typ: försvarsverk, eldvärn
Koordinater ETRS-TM35FIN N: 6768059 Ö: 357934
Beskrivning: Kyseessä on kaarevasti taittuva säännöllinen maapeitteinen vallirakenne, jonka pituus on noin 30 metriä. Vallin edustalla tien puolella on noin kaksi metriä syvä melko jyrkkäreunainen tasapohjainen kaivanto, jonka leveys on pohjalla noin kaksi metriä ja yläosassa noin seitsemän metriä. Kaivannon maat on kasattu em. valliksi sen itäpuolelle. Tämän vallin itäpuolelta (sisäpuolelta) on lisäksi kaivettu maata ko. valliin, jonka korkeus on sisäpuolelta noin kaksi metriä ja leveys päältä noin 1-1,5 metriä. Rakenteen itäpuolelta menee panssariura.
Vallirakenteen länsipuolisen kaivannon pohjalla kasvoi isoja mäntyjä, joista yhteen tehtiin ikäkairaus. Kairauksen mukaan männyllä on ikää 80 vuotta.
Skapat: 26.1.2015
Tuliaseman jäännös 4
Typ: försvarsverk, eldvärn
Koordinater ETRS-TM35FIN N: 6767992 Ö: 357991
Beskrivning: Kyseessä on suora pohjois-eteläsuuntainen kaivanto, jonka edustalla on maavalli länteen päin. Maatuneen ja sammaloituneen kaivannon syvyys vallin kanssa on noin puolitoista metriä. Rakenteen pituus on noin 20 metriä. ja se loppuu pohjoispäässään tiehen.
Skapat: 26.1.2015
Undersökningar
Jouni Taivainen/MH inventering 2012
Skapat: 26.1.2015
Den nedladdningsbara filen kan innehålla bilder, kartor eller annat innehåll som är upphovsskyddat. Filens upphovsrätt hör till rapportens upphovsman och till övriga i rapporten nämnda aktörer. För vidare bearbetning av materialet bör tillstånd erhållas av innehavaren av upphovsrätten.