Kohde sijaitsee Pyhäjärven pohjoisrannalla. Alueen maasto on hiekkadyynejä, joiden päällä kasvaa ohut kenttäkerros, joka puuttuu paikoin kokonaan. Alueella kasvaa tunturikoivuja ja aluskasvillisuutena on jäkälää, sammalta ja mustikan varpuja.
Kohteessa on kolme asumuksen jäännöstä, jotka ovat olleet turvekammeja. Niiden lisäksi alueella on kuoppia, jotka saattavat olla pyyntikuoppia sekä joukko pieniä kuoppia, joiden merkitys jäi epäselväksi. Kuopat kuitenkin liittyvät alueen asumusten yhteyteen. Seuraavassa luettelossa kuvataan 11 alakohdetta.
1. Rakennus jäännös. Kohteessa on kaakko - luode suuntainen turvevalli, jonka sisällä on kuoppa. Rakennelma on turvekammin jäännös. Pituus, ulkomitta 4,7 metriä ja sisämitta 3,3, metriä. Leveys ulkomitta 2,6 metriä ja sisämitta 2 metriä. Ulkomitta on mitattu turvevallin ulkoreunalta ja sisämitta vallin sisäreunalta. Valli on 30 cm korkea ja kuoppa on 50 cm syvä. Ovi on ilmeisesti sijainnut kaakkoispäässä ja avautunut järvelle.
2. Rakennus jäännös, joka on samanlainen kammin pohja kuin rakennus 1. Pituus ulkomitta 5,4 ja sisämitta 2,5 metriä, leveys ulkomitta 4,4 ja sisämitta 2 metriä. Turvevalli on 20 cm korkea ja kuoppa 60 cm syvä. Rakennelma on soikea koillisesta lounaaseen. Vallilla kasvaa tunturikoivupuska.
3. Rakennus jäännös, kammi. Pituus ulkomitta 4,4 ja sisämitta 2 metriä ja leveys ulkomitta 3,7 ja sisämitta 1,6 metriä. Rakennelma on soikea idästä länteen. Kuopan syvyys on 50 cm ja sen ympärillä on matala hiekkavalli.
Alakohteet 4 - 11 ovat pieniä, noin metrin halkaisijaltaan tai sitä pienempiä kuoppia. Mahdollisesti kuopista on otettu turvetta kammien rakennusaineeksi tai ne voivat olla kuoppaliesiä.
Vuoden 2020 tarkastuksessa kohde oli ennallaan.
N. 130 m itään kamminpohjista on uorakaiteen muotoinen liesi, jonka koko on 1,5 x 0,9 metriä. Pitkät sivut kulkevat kaakosta luoteeseen, järvelle päin. Turpeesta on esillä kuuden kiven yläpuoli. Lieden kaakkoispäädyssä ja koillisreunassa kivet muodostavat rivin.
Kohteella on ainakin kaksi käyttöjaksoa: rautakauden lopulla (suorakaiteen muotoinen liesi), ja 1600-luvulla (kammit). |