Kohde sijaitsee Hirva-Nulkin laella, Sodankylä-Pelkosenniemi -maantien pohjoispuolella, lähellä Sodankylän ja Pelkosenniemen rajaa. Vaara on kivikkoinen ja etelä- ja länsirinteeltään jyrkkä. Kasvillisuus on mäntyvaltaista kuivahkoa kangasta, jossa kasvaa uudistuskypsää metsää.
Kohteessa on 28 kivistä ladottua ja 1 maahan kaivettu poteron jäännöstä. Kohde liittyy muihin alueella oleviin kenttälinnoitekohteisiin Hirvas-Nulkki 3 ja 4, ja Nulkki 2-4 (Reiska-nro 158516, 160852, 160853, 160854, 160855). Poterot sijoittuvat nauhamaisesti vaaran laen etelä-, länsi- ja pohjoisreunoille. Yksi suurempi potero (21) sijaitsee laen päällä. Alue on itä-länsisuuntaisesti 300 x 200 m kokoinen. Poterot ovat kooltaan n. 2 x 2 x 0,5 m, ja muodoltaan pyöreitä tai kulmikkaita kehiä, tai suoria tai kaareutuvia valleja. Lisäksi kohteessa on yksi maahan kaivettu potero, jossa ei ole kivivallia. Yhdessä poteroista on lisäksi puunrungon pätkä, joka on asetettu valliin torjuntasuunnan puoleiselle seinämälle. Torjuntasuunta on alarinteeseen päin, kokonaisuudessaan etelälounaaseen tielle päin.
Paikalla on mahdollisesti toisen maailmansodan aikaisia poteroita. Rakenteet voivat olla jatkosodan tai Lapin sodan aikaisia saksalaisten tekemiä rakennelmia. V. 1936 hoitoalueen metsätalouskartan mukaan nykyisen maantien paikkeilla on kulkenut tie, mutta paikallisten mukaan alueella ei ole ollut tuohon aikaan tietä, joten tieto on epävarma. Mahdollisesti kartassa näkyvä tie on lisätty myöhemmin. Paikallisilla ei ole myöskään tietoa alueella olleista sotien aikaisista puolustusvarustuksista. Poterot voivat liittyä myös armeijan sotaharjoituksiin, tarkemmin asia selviäisi luultavasti arkistotutkimuksella. |