Immasten vanha 1700-luvulla rakennettu päärakennus paloi 1970-luvulla ja samalla paikalla on nykyään omakotitalo. Uuden asuintalon vieressä on vuonna 1874 rakennettu satulakattoinen työväen asuinrakennus. Talossa asui aikoinaan mies, jota kutsuttiin Jerusalemin suutariksi ja siksi rakennusta on kutsuttu Jerusalemiksi. Taloon liittyvä maakellari on myös 1870-luvulta. Pihapiirissä on lisäksi 1900-luvun alussa valmistunut luhtina ja maitohuoneena toiminut rakennus, 1940 valmistunut liiteri ja vuonna 1886 valmistunut suuri navetta.
Immasten isojakokartta on laadittu 1768-1780 C.C. Andersinin toimesta. Tuolloin samalla talotontilla oli kaksi omistajaa, mutta vuonna 1797 C. Björkbomin laatimassa kartassa kylätontti oli jaettu kahteen osaan. Jako oli tapahtunut jo vuonna 1770. Vanha kylätontti on sijainnut luultavasti aina samalla paikalla, jossa ovat nykyään em. talot. Tuulimylly on vuosien 1768-1780 kartalla kylästä itään olevalla mäellä, jossa on nykyään Ylitalon uudet asuinrakennukset. Vuoden 1933 kartalla mäen nimenä on Mansikkamäki ja vain sen pohjoislaidalle on merkitty jokin rakennus. Immasten kartalle on merkitty kaksi rakuunantorppaa. Toinen näistä on Immasten rakuunan torppa nykyisen Immasentien ja Maskuntien välisellä alueella, jossa on nykyään muutamia omakotitaloja Haanvuorentien osoitteessa. Toinen on Vengan sotilastorppa Orjanojan pohjoispuolella, Haanvuoren länsi- tai pohjoisrinteellä. Immasten rakuunan torppaan mahdollisesti kuulunut kellari havaittiin inventoinnissa, mutta Vengan torpasta ei saatu havaintoja.
Immasen varsinaisen kylätontin alue on syytä rajata muuksi kulttuuriperintökohteeksi. Navetan ja Ylitalon länsipuolisen peltoaukion välisellä kyläkumpareella saattaa olla säilyneitä kulttuurikerroksia ja rakenteita keskiajalta lähtien, vaikka sellaisia ei inventoinnissa havaittukaan. Myllymäen alueella on modernia uudisrakentamista, mikä lienee hävittänyt jäljet tuulimyllystä.
Skapat: 18.6.2015
Undersökningar
Petro Pesonen inventering 2015
Anmärkningar: Petro Pesonen. Naantali Manner-Naantali. Osayleiskaava-alueen pohjoisosan arkeologinen inventointi 16.-17.4.2015. Museovirasto, Kulttuuriympäristön hoito / Arkeologiset kenttäpalvelut. Kohde s/3 Naantali Immanen (Imbola), s. 32-35.
Skapat: 18.6.2015
Den nedladdningsbara filen kan innehålla bilder, kartor eller annat innehåll som är upphovsskyddat. Filens upphovsrätt hör till rapportens upphovsman och till övriga i rapporten nämnda aktörer. För vidare bearbetning av materialet bör tillstånd erhållas av innehavaren av upphovsrätten.