Laitikkalan kylä on ollut olemassa ainakin vuodesta 1539 lähtien, jolloin kylässä on ollut yksi talo. Samassa Suomen asutuksen yleisluettelossa mainitaan myöskin Helmikkalan kylä, joka kuitenkin katoaa luettelosta 1630-luvun loppuun mennessä. Laitikkalan kyläkin on asutuksen yleisluettelossa vain vuoteen 1712 asti, mutta mahdollisesti asiakirjat ovat kadonneet tätä ajankohtaa myöhemmältä ajalta juuri Laitikkalan osalta. Vuoden 1714 jälkeen Pälkäneeltä on luettelossa enää vain muutama kylä.
Asutus on hiipunut Laitikkalan keskuskylissä 1800-luvun puolenvälin jälkeen tai todennäköisemmin taloja on siirretty isojaon seurauksena nykyisen kylän paikalle Kyllönjoen ja Kissalammin väliselle alueelle. Vanhin peruskartta on vuodelta 1956 ja siinä sivukylä on jo lakannut kokonaan olemasta ja pääkylässäkin on enää kuusi asuintaloa. Uusjakoa on kylässä tehty vielä 1950-luvulla.
Inventoinnissa tehtiin muutamia lapionpistoja Ahtilan tilan pihan reunoille ja pellolle. Pellolle tehdyissä koekuopissa ei havaittu mitään erityistä. Piha-alueen reunalle tehdyistä koekuopista toisessa oli pala punasavikeramiikkaa, toisessa (lähempänä Unnaanmäentietä olevassa) kuopassa oli mustaa multaa heti pinnasta alkaen ja hyvin runsaasti tiilimurskaa. Samalla tarkastettiin Kokkolan ja Ahtilan välissä Unnaanmäentien eteläpuolella avoinna olleen pellon pintaa, josta löytyi hioinliippojen katkelmia, lasia, punasavikeramiikkaa, fajanssia ja tuluspiitä. Pellon länsireuna on vanhan Laitikkalan kylätontin aluetta. Lähellä Kokkolaa, niityn ja metsän rajalla, havaittiin kivijalka, kooltaan 4 x 7 metriä. Kivijalan itäpäädyssä oli mahdollinen liesikummun jäännös. Kaitamontien risteyksen eteläpuolella olevalla niittyalueella havaittiin pieniä kumpuja, jotka saattavat hyvin olla purettujen talojen liesikumpuja. Niitty on vanhan Laitikkalan kylätontin aluetta.
Luoteista kylätonttimaata ei tarkastettu inventoinnin yhteydessä, koska se ei kuulunut toimenpidealueeseen. Molemmille tonttimaille on tehty kuitenkin rajausehdotus, joka perustuu vuoden 1703 karttaan ja 1800-luvun puolenvälin isojakokarttaan. |