2015: Talotontti (nro 11, itäisempi) on asemoitu vuoden 1804 kartan mukaan vanhan tilakeskuksen kohdalle, joka ei inventointihetken havaintojen perusteella vaikuta aktiivisesti asutulta. Paikka on kuitenkin rakennettua ja pihamaata, sekä (pusikoituvaa) peltoa.
2020: Lillkrovikin talotontilla sijaitsee nykyisin 1800-luvun talo, joka on siirretty paikalle 1800-luvun lopussa Kokkolan Kirkonmäeltä. Päärakennuksen lisäksi pihapiirissä on pohjoisreunalla vanha navetta, jossa on luonnonkivistä tehty kivijalka ja sen vieressä pieni piharakennus, ylempänä itärinteessä on kaksi muuta tilarakennusta. Pihan länsireunalle nykyiselle peruskartalle merkitty rakennus on viime aikoina purettu. Vanhimmalle aluetta esittävälle peruskartalle on merkitty pihapiiriin useita muita rakennuksia, jotka on purettu, entisten rakennusten paikat erottuivat paikoin selvästi maanpinnalla. Pihaa ympäröivät viljelemättömät peltoalueet, itäpuolella kulkee tilustie ja sen itäpuolella on metsäistä maastoa. Maasto laskee piha-alueelta länteen pellolle ja nousee suhteellisen nopeasti itään. Tilustie on tehty rinteeseen ja maakerroksia on voimakkaasti muokattu sen kohdalla. Luoteis- ja länsipuolella virtaavan ojan kohdalla oli 1800-luvun alussa pieni merenlahti ja yhä 1900-luvulla veneyhteys Sandvikeniin. Tilaa ympäröivistä lähipelloista osaa ei ole merkitty vanhoille peruskartoille, ja ne on raivattu sen jälkeen, kun niillä sijainnet rakennukset oli purettu.
Lillkrovikin talo on mahdollisesti perustettu juuri tälle paikalla jo 1549. Vanhin karttamerkintä talosta on vuosina 1687-1697 mitatussa ja Thomas Lohmin piirtämässä Kruunupyyn pitäjänkartassa. Vuosina 1803-1804 mitatulle ja Nauklerin laatimalle isonjaon kartalle on merkitty talotontti samalle kohdalle, missä nykyinen piha-alue sijaitsee. Perimätiedon mukaan ensimmäinen Lillkrovikin talo olisi sijainnut nykyisestä päärakennuksesta hieman koilliseen ylempänä rinteessä. Tällä alueella maasto on kivikkoista ja melko epätasaista, siellä oli hiljattain poistettu nuorta puustoa. Potentiaaliselta alueelta ei löytynyt maanpinnan alapuolisia merkkejä hiilestä, likamaasta tai muusta arkeologisesta materiaalista, myöskään maanpinnalla ei ole rakennuksen perustuksiin tai esim. tulisijan rakenteisiin viittaavia kiveyksiä.
Isonjaon kartalle merkitty talotontti on yltänyt myös länsi- ja pohjoispuoliselle pellolle, inventoinnin aika pellot olivat viljelemättömiä. Maanpinnan muotojen ja kairausten perusteella jäänteitä kantatalosta ei ole pellon länsiosassa eikä niitä todettu myöskään pihan pohjoispuoliselta pellolta, minne tehtiin pieniä koekuoppia. Nykyisen päärakennuksen etelä- ja lounaispuolelta on purettu 4 rakennusta, niillä kohdilla maakerrokset todettiin sekoittuneiksi ja tuhoutuneiksi eikä talotontin rajausta ehdoteta niille alueille. Pihan alueella vanhimmat asutuskerrokset ovat sekoittuneet ja mahdollisesti myös tuhoutuneet myöhemmän rakentamisen ja rakennusten purkamisen seurauksena. |