N. 145 m leveältä ja 300 m pitkältä alueelta hiekkakankaalta kartoitettiin 9 kuoppaa. Kuopat muodostavatNoin 145 metriä leveältä ja 300 metriä pitkältä alueelta hiekkakankaalla kartoitettiin yhteensä 9 kuoppaa.
Kuopat muodostavat lounais-koillissuuntaisen kuvion, jossa kahdessa rivissä olevat kuopat muodostavat koilliseen suppenevan kuvion. Kuvio noudattelee maaston muotoa siten, että läntisempi rivi kulkee Kauhanevan reunan tuntumassa ja itäisempi rivi harjanteen reunan länsipuolta. Kuopista dokumentoitiin halkaisija (kuopan sisäkehä) ja syvyys. Lisäksi kiinnitettiin huomio kuopan muotoon ja ympäristöön.
Joihinkin kuoppiin tehtiin myös kairaus maakerrosten selvittämiseksi.
Kuoppien halkaisija vaihtelee 1,8-3,2 metrin ja syvyys 0,3-0,6 metrin välillä. Useimpien kuoppienympärillä on kehämäinen valli, joka yleensä on varsin matala. Kuoppien muoto on maljamaisenpyöristynyt, yksi on hieman neliskanttinen. Joihinkin alueen kuoppiin tehtiin kairaus, jolloin havaittiin,että 1-2 cm:n paksuisen huuhtoumiskerroksen alla oli likamaata ja hiilen muruja korkeintaan noin 30-40 cm:n vahvuudelta. Tämän alapuolella oli hienoa vaaleaa hiekkaa. Useissa tapauksissa kaira upposi helposti koko mittansa kuopan pohjalle, eli noin metrin syvyyteen, mikä todistanee kuoppien alkuperäisestä syvyydestä.
Kuoppien koordinaattitiedot ja mitat ovat inventointiraportin liitteenä.
Kyseessä vaikuttaa olevan pyyntikuoppajärjestelmä, joten kuopat lienevät keskenään saman ikäisiä. Alueon jäkäläpohjainen mäntyharjanne laajan suoalueen itäpuolella, joten se olisi varsin sopiva esim.metsäpeuran pyyntialueeksi. Kauhanevan-Pohjankankaan alue kuuluu Suomenselkään, mikä on metsäpeuran luontaista esiintymisaluetta. 1700 -luvulla metsäpeura on alueella ollut jo kuitenkin hyvinharvinainen. Keskiajalla alueella on kirjallisten lähteiden mukaan ollut satakuntalaisten eräsijoja ja alueelta tunnetaan lisäksi kivikautisia asuinpaikkoja. Koska pyyntikuoppia tiedetään Suomessa käytetyn kivikaudelta vähintään 1800 -luvun lopulle, jää kuoppien ikä tarkempien tutkimusten puuttuessa
avoimeksi. Todennäköisesti ne ovat kuitenkin vähintään satoja vuosia vanhoja. |