Kohde on Neuvostoliiton joukkojen vuosina 1940–1941 rakentama useista tukikohdista muodostuva linnoitekokonaisuus, joka sijaitsee Koverharin tehtaille johtaneen radan ja Koverharintien välisellä alueella.
Pohjoisosastaan alue rajoittuu Hanko–Hyvinkää rataan. Hiekkapohjainen maa kasvaa kangasmetsää, jonka valtapuuna on mänty. Kohde on sijainnut sotatoimialueella jatkosodan aikana 1941. Kohteen läpäisee osa luode–kaakko –suuntaisesta panssarivaunun kaivantoesteestä, joka alkaa Dragsvikenistä ja päättyy Ryssmalmenille. Estettä on kohteessa 570 m. Kaivantoesteen leveys on yläosasta 10 m ja alaosasta 1,5 m ja syvyys 2,5–4 m. Este on rakennettu suoraviivaiseksi, eikä sitä ole jaettu poikittaisvalleilla osioihin.
Kaivantoesteen taustalla, sen länsipuolella, on 9 hehtaarin kokoisella alueella on noin 70 erilaista kuoppaa, joista osa on korsuja, ajoneuvokuoppia tai tuliasemia, Osa kuopista on todennäköisesti syntynyt kranaattien tai pommien räjähdyksistä. Alueella on yhdyshautaverkosto. Koverharin haararadan vaihteesta 135 m etelään on pisteessä P= 6646137, I= 288151 maahan kaivettu sortunut tuliasema. Vuonna 2009 kohdalla betonilla
vahvistetusta, luoteeseen suunnatusta ampuma-aukosta. Ampuma-aukon rakenteita ei erottunut 2016 tutkimuksessa mutta säästöbetonisia katon kappaleita oli vielä havaittavissa. Selkeästi näkyvissä on enää vain yksi huone, jonka koko on 2 x 2,5 m ja syvyys 1,5. Huoneesta erottuu kolme hirsikertaa. On mahdollista, että hirret ovat olleet ratapölkkyjä, koska niissä on kiskojen kiinnittämiseen käytettyjä rautoja ja kookkaita kiskonauloja. Betonirakenteet ja näkyvissä olevat säilyneet puiset tukirakenteet ovat hyvin harvinaisia Hangon tukikohdan maarintamalla.
Kaivantoesteen itäpuolella on yhdyshautoja sekä hajanaisia korsuja ja muita tunnistamattomia kuoppia.
Kohteen lounaisosassa on 530 m pitkä osio panssarivaunun kiviestettä. Estekivet ovat neljässä peräkkäisessä rivissä. Esteen leveys on 4 m. Pyöreähkön muotoiset luonnonkivet ovat kooltaan keskimäärin 1,5 m3 ja ne ovat noin 1 m korkeita. Vaikuttaa, ettei kivien alaosia olisi upotettu kovinkaan syvälle maahan. Esteestä on tuhoutunut lyhyt osio, kun se on jäänyt Koveharintien viereen kasatun täyttömaa-alueen ja hiekkakuopan reunan alle. Kivieste jatkuu viereisiin kohteisiin kaakossa ja luoteessa. Kivieste on harvinainen panssarivaunun estetyyppi Hangon tukikohdassa.
Kohteen pohjoispuolella on Neuvostoliiton joukkojen rakentama huoltotien linjaus. Tietä on kuitenkin myöhemmin muokattu ja käytetty kohtuullisen runsaasti eikä alkuperäistä ulkoasusta ole ilmeisesti jäljellä paljoakaan. |