Kohde sijaitsee metsäautotien kääntöpaikasta suoraan pohjoiseen alavalla paikalla pienen metsäsaarekkeen luona avohakkuualueella ja koostuu suurista jäätikkökuljetuksesta jääneistä kivistä ja siirtolohkareista. Se muistuttaa luonteeltaan muinaisrantamuodostumia ja voi olla nk. huuhtoutunut kivikko. Sellaiseksi se on kuitenkin pienialainen. Kyseessä voi olla myös kerralla jäätikkökuljetuksesta jäänyt kivien kasa. Luonnonmuodostuma on noin 35 x 13 m laajuinen ilmakuvalta mitattuna.
Seudun maa- ja kallioperään sekä pinnanmuotoihin on vaikuttanut mm. mannerjään sulamisvaihe. Baltian jääjärven vaiheessa noin 13 000 vuotta sitten jäätikkö jäi pitkäksi aikaa paikalleen Etelä-Suomeen ja liikkui sen jälkeen vuorotellen vetäytymällä ja etenemällä ilmaston muutoksien mukaan. Näin syntyivät mm. Salpausselät ja eteläisen Suomen savi- ja hiesualueet. Pitkään paikalleen jääneen ja vetäytyvän ja etenevän jäätikön reunavyöhykkeelle syntyy runsaasti erilaisia jään ja sulaveden liikkeeseen liittyviä kivi- ja maaperämuodostumia.
Paikannimi Koivusensillanniitty viittaa alueen niitty- ja laidunnuskäyttöön, kuten myös vanhojen karttojen antama tieto maankäytöstä. On mahdollista, että Koivusensillan niityn alueella löytyy vielä tarkastamattomilta alueilta esim. niityn raivauksen yhteydessä ihmisen tekemiä kivikasoja tai muita rakennelmia.
Skapat: 22.8.2017
Underobjekt
Koivusensillanniitty etelä
Typ: naturformationer
Koordinater ETRS-TM35FIN N: 6732144 Ö: 372162
Beskrivning: Kohde on heinävaltaisella avohakatulla ja laikutetulla alueella, jossa on erikokoisia jäätikkökuljetuksesta jääneitä kiviä ja siirtolohkareita. Niissä on havaittavissa lohkoutumista ja kiviainekselle tyypillistä halkeilua. Alavat alueet vaikuttavat reheväkasvuisilta ja ovat multavaa maata. Alavan alueen ja ylävämmän kallion vaihettumavyöhykkeessä havaittiin sammalen peittämä kiviröykkiömäinen muodostuma (noin 2 x 1.5 m), joka voi olla ihmisen tekemä. On mahdollista, että havaittu kivikasa liittyy niityn raivaukseen. Kyseessä voi kuitenkin olla myös luonnon muodostama kivikasa.
Den nedladdningsbara filen kan innehålla bilder, kartor eller annat innehåll som är upphovsskyddat. Filens upphovsrätt hör till rapportens upphovsman och till övriga i rapporten nämnda aktörer. För vidare bearbetning av materialet bör tillstånd erhållas av innehavaren av upphovsrätten.