Tervahaudat sijaitsevat Siltakylän–Muhniemen yhdystiestä (3562) pohjoiseen haarautuvan ja ojitetulle peltoalueelle vievän hiekkatien pohjoispäässä. Tervahaudat on tehty Valkmusan kansallispuistoon kuuluvien Munasuon ja Kananiemensuon väliselle harjualueelle hiekkapohjalle. Alueella kasvaa sekametsää: mäntyä, pihlajaa ja haapaa sekä hautojen valleilla myös nuorta kuusta. Aluskasvillisuutena on heinää, saniaisia, kieloja ja nokkosia. Alue on puuston ja aluskasvillisuuden peittämä, mikä vaikeutti havaintojen tekoa.
Tervahauta 1: pohjoisempi tervahauta on pohja-alaltaan pyöreä ja sitä kiertää 2–2,5 metrin levyinen valli, jonka korkeus on puolesta metristä runsaaseen metriin. Keskeltä suppilomainen hauta on 1,5 metrin syvyinen. Tervahaudan länsisivustalla on havaittavissa halssin paikka, joka on pituudeltaan 6 metriä, leveydeltään 1,5 metriä ja syvyydeltään 1,2 metriä.
Tervahauta 2: eteläisempi tervahauta on pohja-alaltaan pyöreä ja sitä kiertää 2–2,5 metrin levyinen valli, jonka korkeus on metristä lähes kahteen metriin. Keskellä hautaa on 2 metrin syvyinen, halkaisijaltaan viiden metrin kokoinen kuoppa ja vaikuttaa silta, että paikalta on kaivettu ja siirretty pois maamassoja. Erillistä halssin paikkaa ei tervahaudassa ollut havaittavissa, mutta se on mitä todennäköisimmin sijainnut haudan länsisivustalla.
Tervahautojen länsipuolella alkaa ojitettu peltoalue, jonka tasolle on kahden metrin pudotus. |