Halkkoaukkoon laskevan Hirvijoen suun etelärannalla Kaarningon mäen pohjoispäässä, maaperä on kallioista, puusto on lehtipuuvaltaista. Maasto laskee suhteellisen jyrkästi joelle. Paikalla on talon perustuksen jäänteitä, kaksi kiviaitaa ja kaivon jäännös. Talo on sijainnut suojaisella paikalla kalliokohoamien välissä.
Rakennuksen perustuksen jäänteitä on kaksi ja niiden etäisyys toisistaan on 23 m. Ne ovat n. 2 m halkaisijaltaan, yli metrin korkuisia suorakulmaisen muotoisia ja ladottuja n. 20-50 cm halkaisijoiltaan olevista kivistä. Eteläisemmässä esiintyi kairauksessa hiiltä. Pohjoisempi perustus sijaitsee kalliokielekkeen reunalla, sen vieressä on modernin lieden jäännökset ja tiiliskiven kappaleita. Läntisempi kiviaita on n. 22 m pitkä ja n. 40-50 cm korkea, itäisempi aita on n. 7 m pitkä, n. 1,5 m leveä ja ladottu osin isojen maakivien päälle. Kaivon jäänne on hieman yli metri läpimitaltaan, sen pohja ei tuntunut kairalla tunnustelemalla, joten sitä ei ole ainakaan kokonaan peitetty ja nykyisin syvyyttä sillä lienee yli metri, tarkastushetkellä vesi ylsi reunoille asti, kivetyt seinämät ovat ainakin osin romahtaneet.
Kaarningon torppa on perustettu Ajosenpään kylään 1830-luvulla. Torppa oli olemassa vielä 1870 (Maskun kulttuurimaisema ja vanha rakennuskanta, s. 85-86). Kaarninkon talo sijaitsee saman mäen eteläpäässä. Kysymyksessä on Ajosenpään kylän ulkopalstalle perustettu talo, joka on merkitty maarekisteriin 1804. |