Historiallisen ajan asuinpaikkalöytöjen löytöpaikka sijaitsee Sulkavalla nykyisestä Leipämäestä koilliseen ja nykyisestä Kurkelasta itäkaakkoon paikannimen Pääpaikka länsipuolella. Löytöpaikan pohjoispuolella on Pyhäjärven järvi. Historiallisten tietojen perusteella seutu on ollut 1600-luvun alkupuolella asti Juvan Härkälän kymmenyksen alueella. Sen jälkeen se siirtyi osaksi perustettua Sulkavaa ja sijaitsi Kaitaisen kymmenyskunnassa.
Niinimäen kylä näkyy 1640-luvun maakirjakartalla. Kylä muodostui tuolloin kahdesta talonpaikasta niitä ympäröivine peltolohkoineen. Läntisempi talonpaikka (A) oli autio ja itäisempi (B) asuttu. 1790-luvun kartalla itäisempi talonpaikka on asuttu nimellä Ninimäki. Läntisempi talonpaikka on myös asuttu ja nimellä Päränen (tai Pärnänen). Pitäjänkartastossa itäisemmän talonpaikan nimi Ninimäki on muuttunut Kurkelaksi. Läntisemmän talonpaikan kohdalle on kirjoitettu ilmeisesti lyhennetyssä muodossa Ninim (Niinimäki lyhennettynä?). Vuoden 1973 ja 1989 peruskartalla on itäiselle talonpaikalle merkitty paikannimi Pääpaikka ja yksi asuintalo, mutta osa vanhaa talonpaikkaa on kynnetty pelloksi. Nykypäivään tullessa pääosa talonpaikasta on kynnetty pelloksi. Läntisellä talonpaikalla tai sen lähellä sijaitsee nykyään Kurkelan tilakeskus.
Eri tietoja yhdistämällä vaikuttaa siltä, että löytöpaikalla on sijainnut 1600-luvun maakirjakartassa näkyvän Niinimäen kylän itäisempi talo. Niinimäen kylä on mahdollisesti syntynyt 1580-luvulla, mutta viimeistään se on olemassa todennäköisesti vuonna 1610. Viimeistään 1630-luvulla Niinimäen kylässä on kaksi talonpaikkaa. Läntisempi on autio aika-ajoin ja itäisempi näyttää asutun melko yhtäjaksoisesti 1900-luvun lopulle saakka. Niinimäen kylä yhdistyi sittemmin Leipämäen kylään.
Asutuksen loppumisen jälkeen itäinen Niinimäen talonpaikka on raivattu miltei kokonaan pelloksi 1900-luvulla. Ilmeisesti osa rakennuksen perustuksista on purettu ja haudattu peltomaahan, joten maa on sekoittunut paikoin syvältä. On kuitenkin mahdollista, että pellolla olevilla saarekkeilla ja paikoin kyntökerroksen alla on voinut säilyä asuinpaikan kulttuurikerrosta ja rakennelmien jäännöksiä. Kohteen säilyneisyyden ja luonteen tarkempi määrittely edellyttää maastossa tarkastamista.
Skapat: 2.10.2018 Senaste förändring: 3.10.2018
Underobjekt
Niinimäki A
Typ: boplatser, byplatser
Koordinater ETRS-TM35FIN N: 6867518 Ö: 562982
Beskrivning: Niinimäen kylän läntisempi asuinpaikka (maakirjakartassa merkinnällä A) sijaitsee nykyisen Kurkelan tienovilla Juvalle vievän tien varressa. Talonpaikka on ollut joko nykyisen tilakeskuksen paikalla tai sitten siitä itäkaakkoon olevan talousrakennusryppään alueella, johon on merkitty 1790-luvun kartassa torppa. Asutuksen yleisluetteloissa vuosilta 1634-1653 Niinimäellä on kaksi taloa (A ja B maakirjakartalla). Toisen pitäjäksi mainitaan 1635 alkaen Knut Matsson Halonen (ilmeisesti itäisempi talonpaikka B) ja toisen 1636 alkaen Henrik Mikelsson Kiiskinen (ilmeisesti läntisempi talonpaikka A). Kummankin pitämä talo mainitaan autioksi vuodesta 1643. Mahdollisesti Leipämäeltä Per Veijalainen (rytt.) ottaa Kiiskisen jäljiltä aution tilan viljelyynsä vuonna 1643 hetkeksi. Knut Halosta seuraa talonpitäjänä Anders Mononen vuodesta 1644 ja ilmeisesti samalla hänen haltuunsa siirtyy myös Kiiskisellä ollut talonpaikka peltoineen. Paikan tarkemman sijainnin, säilyneisyyden ja luonteen selvittäminen edellyttää arkeologisia kenttätöitä.
Den nedladdningsbara filen kan innehålla bilder, kartor eller annat innehåll som är upphovsskyddat. Filens upphovsrätt hör till rapportens upphovsman och till övriga i rapporten nämnda aktörer. För vidare bearbetning av materialet bör tillstånd erhållas av innehavaren av upphovsrätten.