Paikalla sijaitsee mahdollisesti Nummisen kylänpaikka, jossa on ollut 1700-luvun alkupuolella kolme tilaa. Vuoden 1733 kartan ja maastokartan 2019 vertailun perusteella vaikuttaa, että Nummisen kylän paikka on autioitunut nykypäivään tullessa ainakin osittain ja kynnetty pelloksi. Muiden historiallisten karttojen tarkastelun perusteella autioituminen on tapahtunut mahdollisesti Nordbon kartanon perustamiseen liittyen ja todennäköisesti 1800-luvulla pitäjänkartan laatimisvaiheen jälkeen eli 1800-luvun loppupuoliskolla. Vanhin maininta Nummisista on vuodelta 1507, jolloin käräjillä käsiteltiin Nummisen ja Halkian välisen rajan asiaa. Tuolloin Numminen oli osa Porvoota. Numminen oli alunperin suuri, yli 10 tilan kylä, josta lahjoitettiin 9 tilaa vuonna 1606 Henrik Wreden leskelle, Gertrud von Ungernille. On mahdollista, että Numminen oli moniasuinpaikkainen kylä Orimattilan Kuivannon tapaan ja yksi kylän asutuspaikoista on voinut sijaita nykyisen Frugårdin (Alikartano) kohdalla.
Nummisten aluetta inventoitiin vuoden 2020 keväällä ja erityisesti kiinnitettiin huomiota autioituneeseen kylätonttiin Mustijokeen laskevan uoman molemmin puolin. Alueelle on merkitty asutusta vuoden 1733 kartassa ja vielä 1800-luvun alussa, mutta alue on autioitunut myöhemmin 1800-luvulla. Ilmeisesti asutus on siirtynyt ylemmäs mäkeen, pois viljelymaaksi sopivalta savikolta. Lasku-uoman Pohjoisrannalta törmän päältä löytyi kahdesta kohtaa noin 2 metrin levyinen kumpu, josta toisessa näkyi palanutta kiveä ja tiiltä ja toinen oli ruohon peitossa. Kyseessä voisivat olla uunien jäännökset. Mitään kivijalkaan selvästi liittyvää rakennetta ei havaittu. Rinteeseen oli kuitenkin vyörytetty muutamia kivijalkaan sopivia kiviä.
Uoman eteläpuolella pellon reuna loppuu aivan uoman rinteen yläosaan. Uoman kurussa oleviin painaumiin oli kasautunut kantikkaita kiviä, jotka vaikuttivat olevan peräisin rakennusten kivijaloista. Kohta missä kummut ovat oli kyntämätön. Ilmeisesti pellolla olevat rakennusten jäännökset on työnnetty pellon reunan yli. Viitteitä mistään säilyneistä rakenteista ei eteläpuolella havaittu.
Anmärkningar: Mäntsälä yleiskaava 2050 suunnittelualueen arkeologinen inventointi (Hirvihaara, Herman Onkimaa, Numminen, Sääksjärvi, Mäntsälä kk, Sulkava, Nikinoja, Maitoinen ja Olkinen) 2019-2020
Skapat: 5.5.2020
Den nedladdningsbara filen kan innehålla bilder, kartor eller annat innehåll som är upphovsskyddat. Filens upphovsrätt hör till rapportens upphovsman och till övriga i rapporten nämnda aktörer. För vidare bearbetning av materialet bör tillstånd erhållas av innehavaren av upphovsrätten.