Okeroisten kylätontteja ympäröiviä peltoalueita tutkittiin vuonna 2002 pintapoimintaa, kairauksia ja koekuoppia käyttäen. Tällöin paikalta (Alikylän tutkimusalue numero 1) löytyi pintapoiminnassa historiallisen ajan materiaalin lisäksi rautakautista keramiikkaa (KM 2002038:9-13). Alueelle kaivettiin neljä koekuoppaa paikoille, joista pintapoiminnasta löytyi rautakautista keramiikkaa sekä pronssiesine (pronssirengas KM 2002038:1). Kolmesta koekuopasta löytyi kyntökerroksen alainen kulttuurikerros. Kairauksissa tämä kulttuurikerros havaittiin noin parinkymmenen metrin säteellä koekuopista.
Vuonna 1998 oli toisella puolella Ala-Okeroistentietä havaittu kevyenliikenteen väylän työmaalla kaksi tulisijaa, jotka tutkittiin kaivauksin. Niistä paremmin säilyneestä saatiin radiohiiliajoitus Hel-4196: 490+/-90 BP.
Näiden havaintojen perusteella kohdetta ei ole aikanaan merkitty muinaisjäännösrekisteriin.
Syksyllä 2017 alueelta on metallinetsinnässä löytynyt hiekkapellon kyntökerroksesta rautakautinen pyöreän riipuksen katkelma sekä kulkusen katkelma ja kuulamainen punnus (ks. alakohteet), diar. KM 42036.
Riipuksen katkelman löytökohta on keskellä aluetta, jossa vuonna 2002 todettiin muokkauskerroksen alainen kulttuurikerros. Kulkusen katkelman löytökohta on siitä noin sata metriä itäkaakkkoon. Peltoaluetta tarkastettiin metallinilmaisinlöytöjen vuoksi syksyllä 2021. Edellä mainittujen löytökohtien välisellä alueella pellossa havaittiin runsaasti palanutta kiveä, mikä viittaa siihen, että alueella on ollut asutusta laajemmallakin alueella kuin aiemmin todetun muokkauskerroksen alaisen kulttuurikerroksen kohdalla. Alue on topografisesti suoraa jatketta lounaispuolella olevalle Okeroisten Alikylän historiallisen ajan kartoissa näkyvälle kylätontille (muinaisjäännösrekisterissä kohteina 1000024035 Okeroinen ja 1000024127 Okeroinen, molempien lajina mahdollinen muinaisjäännös), mutta se on kaikissa historiallisissa kartoissa peltoa.
Paikalla on vuoden 2002 tutkimusten löytöjen (rautakautista keramiikkaa) ja koekuopissa kyntökerroksen alla havaitun ehjän kulttuurikerroksen perusteella selvästi kiinteä muinaisjäännös, vaikka kohdetta ei aikanaan olekaan sellaisena muinaisjäännösrekisteriin merkitty. Löytöjen luonteen ja kulttuurikerroksen perusteella kohde on asuinpaikka. Tarkastushavaintojen (palanutta kiveä) perusteella asutusjäännöksiä on saattanut säilyä myös tämän alueen itäpuollella. Metallinilmaisinlöytöinä saadut rautakautiset esineet vahvistavat käsitystä, että muinaisjäännös ajoittuu osittain jo rautakaudelle. Muinaisjäännös on löytöjen ja havaintojen perusteella rajattu siten, että se sisältää pellon keskiosan. Muinaisjäännösalue rajautuu luoteessa löydöttömään peltoalueeseen, koillisessa Ala-Okeroistentiehen, kaakossa harjanteelta laskevaan peltorinteeseen ja etelässä kylätonttikohteeseen 1000024127 Okeroinen (mahdollinen muinaisjäännös). Kohteen sijainniksi on merkitty rajauksen keskikoordinaatteja kuvaava piste P 6761375 I 421480. |