Frisiuksen 1745 kartasta käy ilmi, että Kalajanjoen Myllykosken tai Riuttakosken alueilla on ollut yksi tai useampi mylly. Vuoden 2013 invnetoinnin kenttätyön aikana tarkastettiin Riuttakoskessa (eli Vauhdinkoskessa) sijaitseva, edelleen olemassa oleva myllyn ympäristö, koska oletuksena oli, että tämä on Frisiuksen kartan esittämä myllynpaikka. Kyseessä oli kuitenkin kartan virheellinen tulkinta, ja jälkityövaiheessa osoittautuikin, että kartan myllyt sijaitsivat todennäköisemmin noin 200 metriä Riuttakoskesta alajuoksuun olleessa koskessa, lähellä Kalajanjoen ja Lamminojan yhtymäkohtaa. Kyseinen alue tulisn tarkastaa tulevaisuudessa.
Vauhdinkoskentien päässä, Kalajanjoen varrella olevan Riutta- eli Vauhdinkosken kaakkoisrannalla. Paikalla Kalajanjoki kapenee ja kulkee muokattua uomaa pitkin koilliseen. Kosken kohdalla joen törmät laskevat jyrkästi. Alueella on myllyrakennus, asuinrakennus ja kesäasuntoja. Koskessa ja joen rannoilla on lehtimetsää, ja laakson molemmin puolin avautuvat peltoaukeat. Koski on noin 100 metriä pitkä ja pudotusta sillä on vajaat neljä metriä. Kohteen kuvaus: Inventoinnissa tarkastettiin Vauhdinkosken mylly lähiympäristöineen. Mylly on suuri punainen rakennus, joka itse myllykoneiston lisäksi käsittää varasto- ja konttoritiloja. Rakennus 1900-luvun aikainen ja osittain betonirakenteinen. Mylly ja siihen johtava noin 2-3 metrin levyinen ja muutaman metrin syvyinen vedenohjauskanava sijaitsevat kosken kaak-koispuolella. Juoksutuskanava kulkee rakennuksen alitse.
1920-luvulla perustettu Vauhtiyhtiö tuotti myllyllä sähköä Haapajärven kaupungille (Pänkäläi-nen 1985: 290). Vauhtiyhtiöstä juontunee myös Riuttakosken toinen nimitys Vauhdinkoski. Kosken alueella olevien rakenteiden ja kanavien luotettava ajoittaminen on hankalaa. Kalajanjoessa on tehty perkauksia, joten myös kosken ympäristössä on tapahtunut suuria muutoksia. Nykyiset havaittavissa olevat kanavat ja uoman muoto liittynevät myllyn nuorimpaan käyttövaiheeseen. Mielestäni kohdetta ei voida ainakaan toistaiseksi pitää kiinteänä muinaisjäännöksenä. Ottaen silti huomioon, ettei tutkimusalueella ole tiettävästi muita yhtä hyvin säilyneitä myllyjä ja niihin liittyviä rakenteita, on Vauhdinkosken mylly paikallishistoriallisesti arvokas kohde. Sen merkitys tulisi huomioida maankäytön suunnittelussa muuna arkeologisena kulttuuriperintökohteena. |