Norssikari on hiekkainen kumpare, joka sijaitsee Kokemäenjoen suistossa pääuoman eteläpuolella Laiskarännin rannalla. Laiskaränni on mataloituva ja umpeen kasvava sivu-uoma, jonka eteläpuolella avautuu Fleiviikinniitty, Etelä-Suomen laajin ja arvokkain jatkuvasti laidunnettu jokisuistoniitty.
Norssikarin itäpuolella on vanha jokiuoma, jota on viime vuosikymmeninä kaivamalla syvennetty ja siihen laskee kaivettu oja. Poikkisuorasti tätä vanhaa uomaa vasten on näkyvissä kivistä rakennettua laituria. Rakenne on lähes 20 m pitkä ja noin 4-5 m leveä. Se on ruohottunut ja osittain peittynyt, mutta erityisesti rannan puolelta kivistä ladottu rakenne on hyvin nähtävissä. Vastaava laiturirakenne on osittain näkyvissä myös Norssikarin länsipuolella. Sen vieressä on kuitenkin kaivamalla syvennetty venevalkama, jonka rakentaminen lienee osin vaurioittanut laiturin rakenteita.
Kivistä ladottujen laitureiden ajoitus on vaikeaa, mutta oletettavasti ne liittyvät lastaus- ja satamatoimintaan paikalla viimeistään 1600-luvulla, mahdollisesti aikaisemminkin.
Norssikarilla on lisäksi erilaisia kuoppia ja kiveyksiä sekä mahdollisia uuninpohjia, jotka voivat liittyä paikalla olleisiin rakennuksiin.
Porin ulkosatama sijaitsi 1600-luvulla Sanduddenissa eli Santanenässä, joka nykyään tunnetaan nimellä Kivini. (Kts. esim. Mauno Jokipii, Porin kaupungin historia II). Jo koko 1600-luvun kaupungin ja merenkulun ongelmana olivat jatkuvasti muuttuvat ja mataloituvat jokiuomat sekä purjehtimista hankaloittavat hiekkasärkät. Santanenään oli kuitenkin rakennettu porvarien ranta-aittoja ja vuodelta 1674 on olemassa suunnitelmat rakentaa ”silta, jossa olisi joitakin kiviarkkuja” pieneen salmeen.
Koko Kokemäenjoen suistojen alue kuuluu Natura 2000 - suojeluohjelmaan.
Skapat: 1.7.2019 Senaste förändring: 1.7.2019
Undersökningar
Leena Koivisto/ Satakunnan Museo besiktning 2017
Anmärkningar: VARK-tarkastus, ei tarkastuskertomusta
Skapat: 1.7.2019 Senaste förändring: 17.12.2020
Leena Koivisto/ Satakunnan Museo besiktning 2016
Skapat: 17.12.2020
Den nedladdningsbara filen kan innehålla bilder, kartor eller annat innehåll som är upphovsskyddat. Filens upphovsrätt hör till rapportens upphovsman och till övriga i rapporten nämnda aktörer. För vidare bearbetning av materialet bör tillstånd erhållas av innehavaren av upphovsrätten.