Ilmoila on Hauhon pääkyliä ja sen ensimmäisiä pysyviä asutuspaikkoja, Lentolankärjestä tavattu kalmisto on ajoitettu 300-luvulle eli nuoremmalle roomalaiselle rautakaudelle. Ilmoilan Honkasaaren eli entisen Ilmoilan kartanon mailta on löydetty Hauhon seudun vanhemman rautakauden kenttäkalmisto. Seurantalon lähellä sijaitsee kaksi myöhemmän rautakauden kalmistoa.
Ensi kertaa Ilmoilan kylä mainitaan vuonna 1412. Vanhimmissa asiakirjoissa on muodossa Ilmola, vasta 1500-luvulla jää vallitsevaksi nimeksi sen nykyinen muoto. Keskiajan lopulla se oli yksi Hämeen suurimmista kylistä. Keskiaikainen, yhä asuttu kylätontti sijaitsee Pälkäneentien länsipuolella viehättävän raitin varrella, joka on osa vanhaa Pälkäneelle johtavaa tietä.
Vuoden 1701 kartassa on kuvattu Ilmoilan kylän talot kartanoineen, teineen, krouveineen ja kaalimaineen. Vain kartanossa oli savupiippu. Kylässä oli paljon taloja: Tupala, Häkkinen, Seppälä, Sipilä, Puolakka, Kömilä, Iisakkila, Tiiri, Kämäri, Humbo, Kauppila, Kokki, Vähä-Rekola, ja Iso-Rekola.
Kyläkeskuksen pohjoispuolella on Tupalan tila, vanha kestikievaritalo jonka vanha pakarirakennus on 1860-luvulta. Pälkäneentien, Ilmoilanselän länsirannalla sijaitsee Honkasaaren kartano.
Tupalan alueella pellon länsiosasta kohti itää ja Pälkäneentietä tehtiin sähkökaapeliojan kaivuun arkeologinen valvonta syksyllä 2019, jonka yhteydessä ojan koillispäädyssä havaittiin kulttuurikerrosta ja palojälkiä. |