Hästskospänne med tappornerade och faceterade ändknoppar. Bygeln är dekorerad och fyrkantig i tvärsnitt. Spännet är av finsk typ och dateras till vikingatid. Spännet hittades när man tog sand till husbehov från en åker som varit i bruk cirka hundra år. Närmaste vikingatida fynd är ett hästskospänne med upprullade ändar som hittats från Nådjärv i Esse.
Hevosenkenkäsolki, jonka molemmissa päissä on neljällä tapilla koristetut särmikkäät nupit. Soljen varras on joskus vääntynyt, joten toinen särmänuppi on kohollaan. Varras on poikkileikkaukseltaan nelikulmainen ja koristeltu. Havainnot tehty konservoimattomasta soljesta, mutta näyttäisi siltä, että vartaassa on häränsilmäleimaa. Neula on kadonnut, mutta sen kiinnityskohdat ovat havaittavissa soljen takapuolella. Soljen ajoitus on viikinkiaika (vastineita esim. Kokemäki KM2001:33 ja Ähtäri KM 14781).
Solki löytyi Ylipurmon Långrävsbackantien ja siitä länteen sijaitsevan metsikön välisen peltokaistaleen keskivaiheilta eli 45 metrin korkeuskäyrän tuntumasta (kiinteistötunnus 599-418-14-76). Löytö tehtiin otettaessa kotitarpeiksi hiekkaa noin sata vuotta viljelykäytössä olleesta pellosta. Löytöpaikan pohjoispuolella kulkee pellon reunaa länteen eli kohti Purmonjokea (Långräven) tilustie, jonka pohjoispuolella on syvä, löytäjän mukaan 1960-luvulta peräisin oleva, kahden kallion väliin sijoittuva noin parinkymmenen aarin kokoinen metsittynyt maa-aineksen otto (kiinteistötunnus 599-407-6-11). Ottotoiminta on rajautunut 45 metrin korkeuskäyrän rajaamalle hiekkasaarekkeelle jatkuen myös sen ulkopuolelle pohjoiseen, jossa otto jatkuu kapeana Långrävsbackantielle asti. Hiekkasaarekkeen jäljellä jäävä pohjoisosa on avomaastoa, jossa on rakennuksia. Hiekkakuopan länsipuoli on ollut viljelykäytössä ja sittemmin metsittynyt. Tästä muistona on kuopan länsireunalla tilustien vierellä torpan tms. pienen rakennuksen pohja. Tilustien eteläpuolella lähinnä peltokaistaletta josta löytö tehtiin, kohoaa jyrkkä ja rikkonainen kallio, joka kasvaa metsää. Mäellä on mahdollisesti ollut röykkiö 1800-luvun lopulla (Sandelin). Löytöaluetta tarkasteltiin 20.9.2019 ennen lehdistötilaisuutta vain silmämääräisesti maapohjaan kajoamatta. Kallion laella on kiviä, mutta hautana pidettävää kiveystä ei havaittu. Kalliomäen ja Purmonjoen välissä on vapaa-ajan asumus, jonka pihamaata on ainakin osin täytetty, jonka havainnon löytäjä myös vahvisti (kiinteistötunnus 599-407-6-29). Jäljellä olevista maanpinnoista päätellen rautakautisen asutuksen ja tilkkuviljelyn kannalta otollista hiekkakohoumaa on kadonnut hiekanotossa (45 metrin korkeuskäyrän rajaama hiekkasaareke). Lähin viikinkiaikainen löytöpaikka on Ähtävältä, jonka löytöihin kuuluu mm. Nådjärven rullapäinen hevosenkenkäsolki. |